Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Az előrehozott választások megszavazásával elindult a választási kampány is, és ez már nagyon érezhető a pártok viselkedésén. Kétségkívül ebben az OĽaNO és Igor Matovič áll az élen, aki az elmúlt héten több olyan javaslatot is bezengett, amelyek a választási programja részét képezték – például a választáson résztvevők anyagi jutalmazása, vagy a helyi népszavazások kvórumának csökkentése. Most új javaslatot dobott be: csökkentené a képviselők fizetését.

 

A javaslat reakció azokra a vádakra, miszerint csak azért tolták ki az előrehozott választások időpontját szeptemberre, hogy addig is kapják a képviselői/miniszteri fizetéseiket. Mivel a képviselő fizetés nagysága 5500 euró körül mozog, a vádak nem alaptalanok.

 

Matovič elképzelése szerint a képviselői fizetések lecsökkentését a pártoknak kellene pótolniuk.

 

 hirdetes_300x300  

„A képviselőknek nem kell ötezer eurós fizetés, elég nekik a kétezer euró is és a politikai pártok elég gazdagok ahhoz, hogy az államtól kapott támogatásból egészítsék ki a képviselőik bérét”

 

mondta Matovič még a múlt héten a parlamentben, az előrehozott választások vitájában azután, hogy az ellenzék azzal vádolta meg a szeptember 30-i dátumot támogatókat, hogy csak a fizetésükért húznák az időt.

 

Matovič elképzelésével a független, frakción kívüli képviselők járnának rosszul, akik nem tartoznak egyetlen párthoz sem. Kicsit másképp fogalmazva: a független képviselőknek megérné, hogy belépjenek a frakciókba és a pártokba. Ez a kicentizett parlamenti erőviszonyokat is stabilizálná, bár nem világos, hogy pontosan kinek a javára.

 

Tény, hogy az OĽaNO 53 képviselőből álló frakcióval vágott neki a választási ciklusnak, ma már csak 37 képviselővel rendelkezik. A Smerből is kivált a HLAS 11 képviselője, és mivel a parlament nem adta a jováhagyását, nem tudtak frakciót alakítani a parlamentben.

 

Egy másik érdekes kérdés is felmerül: mi van, ha valaki a választási időszak közben igazol át egy másik frakcióhoz? Ha Matovičon múlik, valószínűleg a törvényt úgy alkotják meg, hogy a frakcióból/pártból kilépőkért azt követően már nem a korábbi pártjuk fizeti a bér hiányzó részét. Elég ha Ján Budajra és 10 képviselőjére, Ján Mičovskýra gondolunk, vagy a Za ľudí liberálisait vezető Mária Kolíkovára és képviselőire, akik lehetővé tették, hogy a választáson csak 6,22 százalékkal szereplő SaS frakciója 20 fősre nőjön.

 

A pártoknak az állami támogatás a választási eredmény után és nem a frakciók nagyságától függően jár, így hiába bővülne politikai játszmák által egy párt frakciója, a megnövekedett számú képviselő fizetését változatlan költségvetésből tudná csak kiegészíteni. Magyarul: a törvény akadályozná a frakciós átigazolásokat, mert kérdéses lesz a fizetés nagysága.

 

Mennyit keresnek a képviselők? A képviselők fizetése átalánykiadások elismeréséből és a bérből áll. A fizetés nagysága attól is függ, hogy honnan érkeznek. A Pozsony megyéből érkező képviselők bruttó 5450 eurót keresnek havonta (3270 eurós bér, 2180 eurós átalánykiadás). A más megyékből érkező képviselők bruttó 5814 euróra jogosultak (3270 euró bér, 2544 eurós kiadástérítés). A törvény szerint a képviselői fizetések a mindenkori nemzetgazdasági átlagbér 1,8, illetve 2,1-szerese.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.