Nyitókép: RTVS/screenshot

 

Branislav Gröhling, az SaS párt alelnöke és parlamenti képviselője örül annak, hogy a kormány megbukott.

 

„Örülök, hogy megtettük ezt a lépést” – mondta az RTVS 5 perc múlva 12 vasárnapi vitaműsorában.

 

Vége az őrületnek

 hirdetes_300x300  

 

Szerinte a polgárok azt kívánták, hogy legyen vége az őrületnek, és sok politikus is elégedett a megoldással, annak ellenére, hogy nem mondják ki hangosan.

 

Az SaS párt már a nyáron meghatározta célját, de szeptemberben megértették, hogy nemcsak Igor Matovičról (OĽaNO), hanem a kormányról mint olyanról van szó.

 

Gröhling nem gondolja, hogy a közvéleményt azzal kellene terhelni, hogy ki melyik időpontot javasolta az előrehozott választásokra, szerinte az a lényeg, hogy megegyezés született a kérdésben.  Az SaS az előrehozott választások szeptemberi időpontját támogatta.

 

Három lehetőség volt

 

Az OĽaNO azt akarta, hogy ez a kormány a rendes választási időszak végéig kormányozzon – mondta Michal Šipoš, az OĽaNO mozgalom parlamenti klubjának elnöke.

 

Kijelentette: három lehetőségük volt – nem mennek bele az előrehozott választásokba és a rendes ciklusig folytatják egy ügyvivő kormánnyal, még az év első felében előrehozott választásokat tartanak, és végül a megegyezésen alapuló szeptember 30-án tartják meg a választásokat

 

Šiposnak elmondása szerint mindegy volt, hogy mikor tartják a választásokat, számára az volt a fontos, hogy megegyezés szülessen. Az SaS-eseket politikai tornászoknak tartja. Ezzel utalt az SaS több politikai lépésére is, amelyeket „szaltóknak” minősített.

 

Választási kampány és együttműködés

 

Šipoš szerint OĽANO a Smer-SD-vel, a Hlas-SD-vel, az ĽSNS-szel és a Republikával biztosan nem szeretne együtt kormányozni a választások után. „Másokkal le tudunk ülni tárgyalni. Az SaS-nek is meg kell értenie, hogy együtt nincs 70-80 százalékunk. Csak 50 százalékunk van, ha minden jobboldali demokrata szavazó eljön szavazni” – mutatott rá Šipoš.

 

Az SaS önállóan indul a választásokon, jelöltlistáján személyiségek is szerepelhetnek. Gröhling megerősítette, hogy folynak a megbeszélések, de biztosak akarnak lenni abban, hogy ezek az emberek liberális, demokratikus és Nyugat-barát hozzáállással rendelkeznek. A választások után az SaS biztosan nem akar együttműködni a Smer-SD-vel, az ĽSNS-szel és a Republikával. Ami a választások utáni együttműködést illeti a Hlas-SD-vel, az SaS számára fontos lesz, hogyan tekint az emberek ügyeire, és hogyan szavaznának például a bejegyzett élettársi kapcsolat kérdésében. Gröhling a Matovičcsal való együttműködést el sem tudja képzelni.

 

Gröhling szerint ha Robert Fico (Smer-SD) visszakerül a hatalomba, az elsősorban az OĽANO munkájának és a Sme rodina támogatásának lesz köszönhető. Kijelentette azt is, hogy Veronika Remišová, a Za ľudí párt elnöke most valahol a sarokban ül, és arra vár, melyik pozíciót kapja meg az OĽANO jelöltlistáján.

 

„Ez lesz a legkeményebb választási kampány, ami előttünk áll” – értékelte Šipoš. Egyúttal garantálta, hogy a mozgalom harcolni fog a maffia és a korrupció ellen, segíteni akar majd a családokon, a betegeken és az időseken.

 

A családok megsegítése

 

Šipoš szerint a mozgalom vezetője, Igor Matovič olyan ember, aki reagál, ha valaki rosszat csinál neki. Ha valaki folyton fúrja, akkor Matovič olyan karakter, aki egyenesen megmondja a véleményét.

 

Šipoš képviselő szerint az igazság az, hogy az OĽaNO havi 200 eurós javaslata a gyerekeknek és a családok megsegítésére buktató volt az SaS számára, ami a kormányból való távozás ultimátumához vezetett.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!