Nyitókép: AP Photo/Virginia Mayo

 

Az Európai Uniónak és tagállamainak – köztük Szlovákiának – a lehető legnagyobb mértékben segíteniük kell Ukrajnát az orosz agresszióval szembeni védekezésben – közölte Eduard Heger szlovák miniszterelnök csütörtökön, miután megérkezett a rendkívüli brüsszeli EU-csúcsra, ahol a tervek szerint több közép-kelet-európai ország vezetőjével együtt találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – írja a TASR.

 

A miniszterelnök egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy ez Szlovákia számára is kulcsfontosságú csúcstalálkozó lesz, mert a vezetők Ukrajna segélyezéséről fognak beszélni, és Szlovákia polgárainak jó, ha stabil és virágzó szomszédjuk van.

 

„Jelenleg ez nem illik Ukrajnára, ezért fontos, hogy segítsünk neki minél hamarabb visszaszerezni területeit és megvédeni állampolgárait“

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Heger.

 

Emlékeztetett arra, hogy Zelenszkij csaknem egy évvel az orosz agresszió kitörése után jött el a csúcsra, és hozzátette, Szlovákia volt az első ország, amelyik „komoly katonai felszerelést” adományozott Ukrajnának, az S-300-as légvédelmi rendszert, amely a többi országot is arra ösztönözte, hogy erősebb fegyvereket adjanak az ukránoknak.

 

Az EU vezetői közvetlenül az orosz agresszió kitörése után, 2022. február 24-én találkoztak Brüsszelben, hogy megegyezzenek Ukrajna megsegítéséről. Heger szerint ez a segítség egy év után is aktuális.

 

„Szükséges, hogy amennyire csak lehetséges, aktiváljuk az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget. A háborúnak ebben a kulcsfontosságú szakaszában meg kell fordítanunk a konfliktust úgy, hogy Ukrajna a saját oldalán szerezzen győzelmet”

 

– magyarázta Heger.

 

Szerinte Szlovákia nem ellenzi a fontos katonai felszerelések további szállítását. A miniszterelnök a Brüsszelbe tartó útja során az újságírók előtt sem zárta ki, hogy ha Ukrajna szlovák Mig-29-es vadászgépeket fog kérni, akkor Szlovákia megfontolja a kérést.

 

„Szlovákia kész segíteni, amennyire csak lehetséges. Ez konkrét intézkedésektől függ, és ez lesz a mai Zelenszkijjel folytatott megbeszélés témája is. Megvitatjuk az ukránok igényeit, és lehetőségeinken belül igyekszünk megfelelni azoknak”

 

– mondta Heger.

 

A kormányfő rámutatott, hogy egy csoportban lesz a cseh kormányfővel, a három balti ország vezetőjével, valamint Dánia és Finnország kormányfőjével a Zelenskijjel való közös találkozón.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!