Nyitókép: körkép.sk

 

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke és Gyimesi György parlamenti képviselő csütörtökön ismét sajtótájékoztatót hívott össze Rastislav Káčer megbízott külügyminiszter magyarellenes szavai miatt. A korábbi kormányfő szerint a miniszter megsértette a magyarokat úgy a Szlovákiában, mint a Magyarországon élőket, az államfőnek pedig azonnal le kellene váltania őt.

 

Káčer egy kedd esti tévéműsorban ment neki Orbán Viktornak és Magyarországnak, ami után szerdán bocsánatkérésre szólította fel őt Matovič és Gyimesi. Káčer erre válaszul csütörtöki Facebook-bejegyzésében jelezte, hogy esze ágában sincs bocsánatot kérnie.

 

Matovič és Gyimesi csütörtökön újabb sajtótájékoztatót hívott össze, melyen felszólították Zuzana Čaputová államfőt, hogy hívja vissza Káčert posztjáról, mivel szándékosan rombolja a magyar-szlovák kapcsolatokat, nemcsak a magyarországi magyarokat, hanem a szlovákiai magyarokat is mélyen megsértette szavaival.

 

 hirdetes_810x300  

Matovič szerint a külügyminiszter a „nemzet szégyene”.

 

„Ahelyett, hogy bocsánatot kért volna, játszotta az erős embert és arrogáns affektált mániákusnak tűnt”

 

mondta Matovič, aki szerint a külügyminiszter csak megerősítette, hogy buta szavai nem véletlenek voltak, hanem átgondolt, kiszámított támadás volt minden magyar ellen.

 

A korábbi kormányfő és pénzügyminiszter szerint ha ő mondott volna olyan dolgokat, mint Káčer, akkor az államfő már jelezte volna nemtetszését.

 

„Az államfő csendben van. És ez a hallgatás beleegyezés. Nem a közérdeket, hanem a külügyminisztériumban dolgozó szivárványos barátja érdekeit védi”

 

mondta Matovič azzal, hogy ha az államfő nem vonja vissza Káčer megbízását, akkor „egyenesen felelős lesz a magyarok szembeköpéséért”.

 

Gyimesi György felhívta a figyelmet arra, hogy ha Magyarország tényleg területvisszafoglalásra készülne, és erről valós bizonyítékok lennének bárki tarsolyában, akkor aligha kérte volna Magyarországtól Szlovákia légterének védelmét.

 

„A Szlovák Köztársaság területeinek Magyarország általi annektálásáról beszél. Az az ország, amelyikkel ő intézte el, hogy a vadászgépei védjék a szlovák légteret”

 

hívta fel a figyelmet Gyimesi azzal, hogy erre aligha kerülhetett volna sor a külügyminisztérium és a védelmi minisztérium közbenjárása nélkül.

 

Gyimesi szerint valakik úgy adták a szavakat Káčer szájába, aki amikor arról beszél, hogy Szlovákia szuverenitását és integritását védi, hazudik, mert épp az ellenkezőjét teszik.

 

„Nem tudom, hogy pontosan kinek az érdekeit képviseli – beszélnek itt már minden lehetőségről, de biztosan nem Szlovákiáét. Mert Szlovákiának nem érdeke feldühíteni a magyarokat és a szlovákokat. Ezen már régen túlléptünk.”

 

Gyimesit a sajtótájékoztatón konfrontálták Rigó Konrád (Szövetség – Most-Híd Platform-vezető) szerdai reakciójával is, miszerint épp Gyimesiék azok, akik előhúzták a magyar kártyát.

 

„Rigó Konrád úr a szlovákiai magyarok túlnyomó többségének szemében egyszerű áruló”

 

fogalmazott Gyimesi, majd rámutatott, hogy a Szövetség másik két platformjának vezetője és maga a pártelnök, Forró Krisztián is élesen kritizálták a külügyminisztert szavaiért, sőt, Forró szintén felszólította Čaputovát, hogy távolítsa el a külügyminisztérium éléről a diplomatát.

 

A teljes sajtótájékoztató alább hallgatható meg:

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.