Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Robert Fico, a Smer-SD párt elnöke azt javasolta, hogy a parlament fejezze ki egyet nem értését a MiG-29-es vadászrepülőgépek Ukrajnába küldésével kapcsolatban alkotmányellenességre hivatkozva.

 

A Smer-SD ezért rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett, amelynek időpontját a parlament elnöke, Boris Kollár (Sme rodina) február 14-re, keddre tűzte ki.

 

„Nagyra értékelem Kollár korrektségét. Nagyon helyes, mert a kormány amerikai mitugrászai és az elnök asszony – az amerikai szolgálólány – minden bizonnyal készen állnak arra, hogy már ezen a hétvégén vadászgépeket küldjenek Ukrajnába, hogy megszabaduljanak ettől az üléstől”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Fico pénteki sajtótájékoztatóján.

 

Hozzátette: a szlovák kormányból lassan amerikai kabinet lesz.

 

„Ha nem segítenek nekünk megnyitni a rendkívüli ülést, minden lehetséges eljárást megfontolunk, amelyet a Szlovák Köztársaság alkotmánya biztosít nekünk a nyilvános gyűlések vagy demonstrációk összehívása tekintetében”

 

– hangsúlyozta.

 

Durvul a kampány, rezeg a léc a MiG-29-esek alatt – Heger és Naď nekiesett Ficonak

 

Fico úgy érzi, hogy egy mély alkotmányos válság következő szakaszában vagyunk. Mint kifejtette, ennek az az oka, hogy az „eltávolított”, majd ideiglenesen kinevezett miniszterelnök, Eduard Heger (OĽaNO) megengedte magának, hogy nemzetközi szinten ígéreteket tegyen.

 

Fico szerint ehhez nincs kompetenciája. Mint hozzátette, fel kell tenni a kérdést, hogy vajon tisztában van-e már Zuzana Čaputová elnök támogatásával.

 

A Smer-SD elnöke szerint alkotmányellenes az az ígéret, amelyet Heger csütörtökön tett Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek.

 

„A Szlovák Köztársaság kormányának nincs felhatalmazása alapvető bel- és külpolitikai kérdésekben dönteni, ha már egyszer visszahívták, de még akkor sem, ha erre az elnök engedélyt adott volna”

 

– magyarázta Fico.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.