Nyitókép forrása: SITA/Úrad vlády SR/Ľuboš Bilačič

 

„Természetesen, Uhrík úr” – válaszolta a Standard.sk konzervatív szlovák hírportál szerint Eduard Heger megbízott kormányfő Milan Uhrík (Republika) EP-képviselő azon kérdésére, hogy a kormány „hajlandó-e lenne szlovák katonákat küldeni Ukrajnába”, ha Ukrajna kifogyna az élőerőből. Heger igenlő válasza egy elméleti NATO-akcióra vonatkozott, és ezt azzal magyarázta, hogy Szlovákiát kötik a szerződésben lefektetett nemzetközi kötelezettségei.

 

A parlament európai ügyekért felelős bizottságának szerdai ülésén Milan Uhrík, a jobboldali szélsőséges Republika EP-képviselője újra felhozta Volodimir Zelenszkij tízpontos béketervét, amit még tavaly ősszel mutatott be a G20-as csúcs alkalmából, és amelyre a szlovák kormány, különösen Eduard Heger ideiglenesen megbízott kormányfő és Jaroslav Naď ideiglenesen megbízott védelmi miniszter gyakran hivatkozik, mint alapvetésre.

 

Zelenszkij béketervéről érdemes tudni, hogy az olyan témákat fogalmaz meg, amelynek kivívására nincs katonai ereje, és amit Moszkva nem fogad el, tehát eleve úgy állították össze, hogy az egyetlen dologra alkalmas: teljesíthetetlen, így a rá való hivatkozással lehet magyarázni a háború további elhúzását.

 

 hirdetes_300x300  

A Smerhez igen közel álló, volt ĽSNS-esekből álló Republika elnöke, Milan Uhrík élesen kritizálja a szlovák kormányt Ukrajna „parttalan” támogatása miatt, valamint azért, mert egyáltalán nem foglalkozik a béke elősegítésével, szorgalmazásával. A szlovák kormány álláspontja azonban elég világos: aki Ukrajna győzelme és eredeti határainak visszaállítása nélkül szorgalmaz békét, az oroszbarát, Putyin bérence, stb.

 

Uhrík a következő kérdést tette fel:

 

„Mennyi fegyvert vagyunk hajlandók küldeni Ukrajnának? Mindet? Ha nem lesz elég katonájuk, hajlandók vagyunk a mi szlovák katonáinkat Ukrajnába küldeni, hogy ott harcoljanak? Készek vagyunk például háborúba menni Ukrajnáért egy esetleges NATO-akció keretében?”

 

kérdezte Uhrík Hegertől, azt firtatva, hogy hol van az Ukrajnának szánt katonai támogatás határa a szlovák kormánynál. Heger a következő választ adta:

 

„Hogy hajlandók vagyunk-e katonáinkat háborúba küldeni [Ukrajna oldalán]? Természetesen, Uhrík úr, természetesen”

 

mondta, amivel lényegében igent mondott arra a kérdésre, hogy egy NATO-akció keretében küldene-e Szlovákia katonákat Ukrajna területére.

 

Heger hozzátette, hogy Ukrajna stratégiai fontosságú szomszédja Szlovákiának.

 

„Nemzeti érdekünk, hogy az ukrajnai események minél hamarabb, minél gyorsabban és minél inkább Ukrajna javára forduljanak, és ezzel együtt a mi javunkra is. Ha a háború Ukrajna számára rosszul végződik, mi is kárát látjuk majd”

 

mondta Heger.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.