Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Rastilav Káčer hét eleji, magyar revíziót felemlegető kijelentései a vasárnapi vitaműsorokban is visszatértek. A meghívott politikusok többsége elítélte Káčer szavait, pár kivételtől eltekintve. A köztévé 5 perc múlva 12 című politikai műsorában az SaS, a Smer és a Sme rodina képviselői vitáztak többek között Magyarországról is.

 

Káčer a hét elején a Markíza műsorában arról beszélt, hogy ha Vlagyimir Putyin orosz elnök sikeresebb lenne az Ukrajna elleni háborúban, Magyarország már ma területi igényeket támasztana Szlovákia ellen.

 

Vladimír Pčolinský, a Sme rodina frakcióvezetője szerint Káčer szavai „nem voltak túl diplomatikusak”, de hozzátette, hogy nem akar belefolyni Káčer és az OĽANO vitájába.

 

 hirdetes_300x300  

„Minden országnak joga van az önmeghatározáshoz, és hiszem, hogy soha nem jutunk el addig, hogy Szlovákiának védenie kelljen határait. Felszólítom a politikusokat, hogy hagyjanak fel a félelemkeltéssel”

 

fogalmazott.

 

A liberális SaS képviselője (aki a tavaly őszi kormányválság idején igazolt át az OĽANO-ból), Juraj Krúpa valójában megtámogatta Káčer érveit, bár névleg szintén túlzásként könyvelte el. Úgy vélte, hogy a szlovák külügyminiszter „kicsit túllőtt a célon”, de „nagyon érzékeny információkról van szó”:

 

„Mindenképp legitim ezekről a dolgokról beszélni. (…) Rasťo kinyitotta Pandora szelencéjét és nem akarok ebbe túlságosan belemenni. (…) Volt vita arról, hogyan nézne ki Ukrajna feldarabolása, ha Oroszország sikeres lenne, és ilyen lehetőséget Budapesten senkit sem zavarna”

 

mondta.

 

Richard Takáč (Smer) szerint Káčer kijelentései „túlmentek minden határon”, szerint Zuzana Čaputovának le kellene őt váltania.

 

A Markíza Testre szabva című műsorában Peter Pellegrini (HLAS) képviselő és Eduard Heger (OĽANO) megbízott kormányfő vitázott, többek között erről is. Heger kitérő válaszokat adott, és a Magyarországgal való jó kapcsolat fenntartásáról beszélt, Káčer bírálását azonban módszeresen kerülte.

 

Pellegrini szerint Káčer szavai „helytelenek” voltak, amelyek „feleslegesen terhelik az ingatag, de jó kapcsolatokat Magyarországgal”. Majd hozzátette, hogy Káčernek inkább azzal kellene foglalkoznia és „nemzetközi botrányt csapnia”, hogy a belga hatóságok lesöpörték az asztalról a szlovák állampolgár halálának ügyében indult eljárást (Chovanec-ügy).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.