Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Az idei előrehozott választásokon való részvételért a polgárok 500 eurót kaphatnának, ha Igor Matovič (OĽANO) parlamenti képviselőnek sikerült keresztülverekednie tervét. A választójog gyakorlására vonatkozó törvénymódosító javaslatát kedden terjesztette a parlament elé. Az előrehozott választásokra (ha időközben nem változtat a parlament a helyzeten) szeptember 30-án kerül sor.

 

„Jogszabálymódosítást javaslunk arra vonatkozóan, hogy 500 eurós jutalomban részesüljön az a választáson részt vevő választó, aki ellenőrizhetően leadta választólapját a parlamenti választásokon”

 

olvasható a tervezet szövegezésében. Az összeget a belügyminisztérium fizetné ki a postai törvényben szereplő univerzális szolgáltató intézményén keresztül.

 

Az 500 eurós jutalom beterjesztése az OĽANO részéről egyébként már a második nekifutás, kedden ugyanis a parlament elutasította a választási részvételt 10 százalékos adókedvezménnyel jutalmazó javaslatot, ahogy a helyi népszavazások érvényességi küszöbének csökkentéséről szóló javaslatot is. A Sme rodina és az OĽANO támogatta, de az SaS nem, az ellenzék pedig ellene szavazott.

 hirdetes_300x300  

 

Dübörög az atlantista kampány

 

Az új javaslat totális választási kampánykörítéssel került bemutatásra, annak ellenére, hogy a választásokig még hét hónap van hátra. Igor Matovič nem spórolt a lesarkított kijelentésekkel.

 

„Egymillió demokratikus érzelmű válsaztó marad frusztráltsága miatt otthon egy Szlovákia sorsát meghatározó pillanatban. Valós veszélye van annak, hogy Szlovákiát kiragadják az európai és euroatlanti struktúrákból, és Oroszországhoz kötik. Teljesen valós a veszélye, hogy évtizedekre ismét Európa fekete lyukává válik”

 

írta Matovič a közösségi hálón.

 

„Ha Szlovákia egy ilyen öngyilkos küldetéséről akar dönteni, az a helyes, hogy az ország irányultságának megváltoztatásáról a lehető legtöbb potenciális választó dönthessen”

 

indokolta a választási jutalom létjogosultságát a képviselő. Hozzátette, nem választási korrupcióról van szó, hanem „befektetésről, mert a „maffia és a fasiszták” ennél jóval többet lopnának el, ha visszatérhetnének a hatalomba.

 

Számításai szerint hárommillió választó urnákhoz járulása esetén 1,5 milliárd euróba kerülne az állami költségvetésnek az emberek megjutalmazása. Ez közel 70 százalékos részvételi arányt jelentene. 100 százalékos részvételi arány esetében a teljes költség 2,2 milliárd euró lenne.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.