Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Folytatódik a cirkusz a parlamentben. A MiG-29-esekről szóló rendkívüli ülést kétszer elkaszálta a kormánypártok bojkottja, az előrehozott választások közelebb hozásáról szóló ülést pedig péntekre napolták. Ám az OĽANO még csütörtök délután jelezte, hogy nem fogja támogatni az ülés megnyitását.

 

Az ellenzéki Smer által kezdeményezett rendkívüli ülést, amely az Ukrajnának szánt MiG-29-esek átadását tárgyalta volna meg, Jaroslav Naď védelmi miniszter kérésére elnapolták. Naď azon a napon ugyanis Brüsszelben tartózkodott, ahol az Ukrajnát támogató többi országgal folytak tárgyalások.

 

Az ülésre csütörtökön kerülhetett volna sor, ám a volt kormánypártok bojkottálták, nem szavazták meg a napirendi pontjait, így nem került rá sor. Jaroslav Naď továbbra is azt állítja, ha ismét terítékre került a MiG-29-esek átadása, és „amennyiben szükség lesz rá”, a parlament előtt is megvitatják a kérdést. Ez kicsit kétértelműbb kijelentés ahhoz képest, amit kedden este ígért, akkor ugyanis arról beszélt, hogy anélkül nem lesz döntés hozva a MiG-ekről, míg a parlamentben nem vitatták meg az átadásukat.

 

 hirdetes_300x300  

Csütörtökön délután kellett volna a Smer által kezdeményezett másik rendkívüli ülést is megnyitni, ami a szeptember 30-i előrehozott választások dátumának közelebb hozásáról szólt volna. Ezt azonban péntekre halasztották.

 

Igor Matovič, az OĽANO elnöke azonban jelezte, hogy az OĽANO frakciója (37 képviselővel) bojkottálni fogja, vagyis nem fogja támogatni az ülés megnyitását pénteken. Facebook-bejegyzésében káoszteremtéssel vádolta Zuzana Čaputová államfőt, aki csütörtökön délelőtt bejelentette, hogy jobb lenne egy, a szeptemberinél korábbi időpontban tartani az új választásokat.

 

Az SaS folytatja kiismerhetetlen játékát. Richard Sulík pártelnök elutasította azt a híresztelést, hogy az SaS saját rendkívüli ülést hívna össze a választások dátumának megváltoztatására. Azzal érvelt, ha az államfő ügyvivő kormányt nevez ki, és az OĽANO erre reagálva fontolóra veszi a júniusi előrehozott választások lehetőségét, az új helyzet lesz, és majd akkor alkalmazkodik.

 

A Focus-ügynökség legutóbbi felmérése szerint az OĽANO (6,4 %) és az SaS (5,3%) is veszélyesen közel került az 5 százalékos küszöbhöz.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!