Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Az OĽANO nem szavazna bizalmat egy ügyvivő kormánynak, jelentette ki Michal Šipoš, a párt frakcióvezetője a Markíza televízió Testre szabva című politikai műsorában. A HLAS azonban egy esetben hajlandó lenne támogatni a szakértői kabinetet.

 

A Peter Pellegrini vezette HLAS képviselője, Matúš Šutaj Eštok a vitaműsorban elmondta, hogy az előrehozott választások időpontjának júniusra történő megváltoztatása esetén hajlandók bizalmat szavazni egy ügyvivő kormánynak, amelyet az államfő nevezne ki.

 

„Inkább legyen ügyvivő kormány júniusig, mint egy Igor Matovič szeptemberig”

 

mondta Eštok, hozzátéve, hogy a mai napig nincs érdemi indok arra, miért kormányzozzon a mostani kabinet szeptemberig.

 hirdetes_300x300  

 

Érdemes kiemelni, hogy a HLAS tavaly decemberben még elutasította az ügyvivő kormány támogatását. Tény azonban, hogy szeptemberi előrehozott választásokkal Eduard Heger megbízott kormánya lenne Szlovákia történetének leghosszabb ideig regnáló olyan kormánya, amelytől a parlament megvonta a bizalmat. Heger nemrég arról beszélt, hogy rendkívül fontosnak tartja Szlovákia következetes, Ukrajnát katonailag is támogató politikájának fenntartását.

 

A HLAS képviselője szerint a júniusi dátum megszavazása Richard Sulík (SaS) képviselőtől függ, és egyúttal felszólította Zuzana Čaputová államfőt, hogy személyesen próbálja meggyőzni Sulíkot a júniusi dátum támogatásáról.

 

Michal Šimečka, a progresszív PS elnöke szerint ez a nyomást gyakorló „taktika” inkább az óvodára emlékeztet.

 

Az előrehozott választások előbbre hozásának lehetősége azután merült fel, hogy az OĽANO bejelentette javaslatát a választásokon részt vevő polgárok anyagi jutalmazásáról. Eszerint 500 eurót kapna mindenki, aki elmegy szavazni. A legalább 1,5 milliárd eurós költség fedezetét Michal Šipoš szerint a jövő héten mutatják be.

 

A választások utáni együttműködésről és koalícióalkotásról a három politikus igyekezett kitérő választ adni. A HLAS szerint a választók döntik el, kivel fognak kormányozni. Šiemačka szerint „jelenleg” nagyon nehéz elképzelni a közös kormányzást a HLAS-szal, azonban egyértelműen nem zárta ki ezt a lehetőséget sem. Šipoš megjegyezte, hogy ma mindenki a HLAS-szal akar együttműködni (a felmérések szerint a HLAS fogja nyerni a választásokat – a szerk.), csak ezt nem mondják ki egyértelműen. Hozzátette, az OĽANO biztosan nem kormányozna Pellegriniékkel.

 

Körkép.sk, TVNoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!