Nyitókép: Facebook/screenshot

 

Oroszország expanziós politikájának elfogadásával nem lehet elérni a békét – mondta Zuzana Čaputová szlovák államfő az ukrajnai orosz invázió első évfordulója alkalmából tartott pénteki rendkívüli beszédében.

 

Mint megjegyezte, azonnal megérkezhet a béke, ha az orosz hadsereg kivonul Ukrajnából. Egyúttal köszönetet mondott a polgároknak az ukrajnai háború elől menekülő emberek iránt tanúsított együttérzésükért és szolidaritásukért. Arra buzdította a polgárokat, hogy ne engedjenek a félelemnek.

 

„Nem akartuk ezt a háborút, a Nyugat és Ukrajna is az utolsó pillanatig megpróbálta megakadályozni. Erőfeszítéseinknek, cselekedeteinknek egyetlen célt kell követniük, az igazságos béke megteremtését. Ezt nem csak államfőként mondom, hanem hazánk állampolgáraként és két gyermek édesanyjaként is”

 

 hirdetes_810x300  

– jelentette ki Čaputová.

 

Az elnök asszony szerint ez az agresszió terjedelménél és jellegénél fogva teljesen kívül esik a 21. századi európai civilizáció szintjén. Hangsúlyozta, hogy a Kreml részéről semmilyen ürügy, semmilyen mentség nem igazolhatja azokat a szenvedéseket, amelyeknek keleti szomszédunk egy éve nap mint nap ki van téve.

 

 

Hangsúlyozta, hogy szabályokat és nemzetközi megállapodásokat be kell tartani.

 

„Máskülönben elismernénk a nyers erő alkalmazását, és akkor nincs garancia arra, hogy Oroszország vagy más agresszorok nem támadnak meg más országokat, megtagadva tőlük a független létezéshez való jogot”

 

– mutatott rá. Szerinte a felelős politikusoknak nem szabad szemet hunyniuk felette.

 

Rámutatott például Finnországra és Svédországra, amelyek Ukrajna inváziója után véget vetettek hosszú távú semlegességüknek, és saját biztonságuk növelése érdekében a csatlakozásukat kérték az Észak-atlanti Szövetséghez.

 

Az államfő felszólította az embereket, hogy ne engedjenek a félelemnek. Hozzátette: egy okos manipulátor képes felismerni, hogy mitől félünk, és azt a maga javára fordítja. Elutasította, hogy a szlovák katonákat Ukrajnába küldenék harcolni.

 

„A kezdetektől fogva világosan kimondtuk, hogy amíg az orosz agresszió folytatódik, a NATO egyetlen állama sem küld csapatokat Ukrajnába. Szlovákia sem. Azok a politikusok, akik ennek ellenkezőjét állítják, vagy nem értik a szövetségeink működését, vagy tudatosan hazudnak”

 

– zárta gondolatait. Azt is cáfolta, hogy Szlovákiában mozgósítást készítenének elő.

 

A szlovákiai polgárok a civil szervezetekkel, az egyházakkal és a magánszektorral együtt mutatták meg Szlovákia emberi arcát.

 

„Szlovákia azon arcát, amely törődik a felebarátaival, a gyengébbek és a szenvedők megsegítésével. Mert ez elsősorban a szerencsétlenségben lévő emberek megsegítéséről szól, a szomszédainkról, akikkel együtt fogunk élni, függetlenül attól, hogy milyen politikai garnitúra lesz a határ egyik vagy másik oldalán”

 

– vázolta.

 

Az elnök szerint akkor tudunk megbirkózni a nehéz időkkel és válságokkal, ha továbbra is megőrizzük a nyugalmat és az egyensúlyt, követjük az igazságot, és nem engedünk a félelemnek, hazugságnak és manipulációnak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!