Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Az orosz agresszió mértéke és jellege teljesen kívül esik a 21. század európai civilizációjának szintjétől. Semmi ürügy, semmi kifogás a Kreml részéről nem igazolhatja azokat a szenvedéseket, amelyeket az ukránoknak okoztak agressziójukkal – jelentette ki Zuzana Čaputová szlovák államfő a közösségi oldalán az ukrajnai háború első évfordulója alkalmából.

 

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna azon részein, ahová orosz katonák léptek be, a mindennapi valóságot tömegsírok, kínzások és emberek elhurcolása jellemzi.

 

„Ebben a háborúban a legcsekélyebb kétség sem fér ahhoz, hogy ki az agresszor és ki az, aki védekezik, és még csak az sem kérdés, hogy ki akar háborút és ki akar békét. Ha Vlagyimir Putyin békét akarna, akkor bármikor elrendelhetné csapatai kivonását Ukrajnából. Ő azonban már 365 napja azt mutatja, hogy pont az ellenkezőjét kívánja”

 

 hirdetes_810x300  

– konstatálta az államfő.

 

Čaputová szerint példátlanul erős a világközösség szolidaritása Ukrajnával.

 

„Tisztában vagyunk vele, hogy a mi segítségünk a bajba jutott emberek, szomszédaink megsegítése, akikkel örökké együtt fogunk élni, függetlenül attól, hogy a határ egyik vagy másik oldalán milyen politikai beállítottság van”

 

– jelentette ki.

 

Az elnök meggyőződése, hogy a jelenlegi nehéz időkkel és válságokkal akkor tudunk megbirkózni, ha továbbra is megőrizzük a nyugalmat és az egyensúlyt, követjük az igazságot, és nem engedünk a félelemnek, hazugságnak és manipulációnak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.