Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Ukrajna megsegítése szükséges, az Oroszországnak tett engedmények további szenvedésekhez járulnának hozzá és Szlovákia jövőjét is veszélyeztetnék – ez következik Rastislav Káčer, a külügyi tárca ideiglenesen kinevezett vezetőjének az orosz-ukrán háború évfordulója alkalmából tett nyilatkozatából.

 

„Az ukránok már egy éve védik otthonaikat, családjukat és az egész országot. Azért segítünk nekik, mert ez erkölcsileg helyes és a saját érdekünk. Ukrajna meghódításával és leigázásával Oroszország veszélyes precedenst teremtene új hódító háborúkhoz, az orosz csapatok közvetlenül a határainkhoz kerülnének, az orosz rezsimet pedig megerősítené büntetlenségében. Ezt nem szabad megengednünk”

 

– hangsúlyozta a miniszter.

 

 hirdetes_300x300  

Szerinte mindenki, aki ennek ellenkezőjét hirdeti, az tagadja a nemzetközi jog alapelveit, sérti a szlovák érdekeket és a történelem rossz oldalán áll.

 

Szerinte az állampolgárok hozzáállása az ukrajnai háborúhoz sokat elárul arról, milyen jövőt szeretnének Szlovákiának.

 

„Egy jövőt az egzisztenciális bizonytalanságban, egy szomszédos agresszív hatalom akaratától függően, amely nem tiszteli a kisebb szomszédok szabadságát, az igazságot vagy az emberi életet? Vagy egy jövőt egy olyan társadalomban, amely hajlandó és képes visszatartani az agresszort, tiszteletben tartja az államok egyenlőségét, nemzetközileg elismert határait, és lehetővé teszi számukra a fejlődést és a jólétet a kölcsönös együttműködésben?”

 

– tette fel a kérdést Káčer.

 

Egyúttal emlékeztetett arra, hogy Szlovákia az Ukrajnának nyújtott segélyek legfontosabb donorai közé tartozik.

 

„Az eddig nyújtott katonai segélyek értéke megközelíti a 170 millió eurót. A humanitárius segélyek teljes összege 2022 februárja óta elérte a több mint kilencmillió eurót”

 

– tette hozzá.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.