Nyitókép: RTVS

 

Az OĽANO továbbra is támogatja az előrehozott parlamenti választások szeptemberi időpontját – mondta Igor Matovič, az OĽANO vezetője az RTVS 5 perc múlva 12 című vasárnapi vitaműsorában. Vitapartnere, Marián Viskupič (SaS) ellenzéki képviselő közölte, hogy a liberálisok nem támogatják a parlament rendkívüli ülésének hétfői (február 27-i) megnyitását a választások korábbi időpontjáról, és a MiG-29-es vadászrepülőgépek Ukrajnának történő átadásáról.

 

Mindkét politikus szerint az előrehozott választások időpontjáról folyó tárgyalások formáját Zuzana Čaputová államfő határozta meg, amikor január 18-án kijelentette, hogy számára a szeptember is elfogadható, amit a parlament végül megszavazott.

 

„Szavazóink a szeptemberi választási dátumot részesítik előnyben, ezért tartjuk magunkat ehhez a dátumhoz” – mondta Matovič. Ha az elnök asszony ügyvivő kormányt nevezne ki, akkor a mielőbbi választások mellett lenne. „Az utolsó dolog, amire az országnak szüksége van az az, hogy az utolsó pillanatban ismét káoszt teremtsünk” – jelentette ki Viskupič.

 hirdetes_810x300  

 

Az OĽANO mozgalomban kialakult helyzettel kapcsolatban Matovič azt mondta, nem tapasztalt igényt azzal kapcsolatban, hogy az ideiglenesen kinevezett miniszterelnök, Eduard Heger (OĽANO) váltsa őt a pártelnöki poszton. Elmondása szerint Heger és az ideiglenesen kinevezett védelmi miniszter, Jaroslav Naď (OĽANO) inkább a saját útjukat járják majd.

 

A vitaműsorban Viskupič bírálta az OĽANO azon javaslatát, hogy 500 eurót kapjanak a választók a következő parlamenti választásokon való részvételért. Feltette a kérdést, hogy a világ melyik országa fizet az embereknek azért, hogy elmenjenek szavazni. Nem tetszik neki a Slovnaft nyereségének rendkívüli megadóztatására vonatkozó javaslat sem.

 

Matovič hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslatoknak tartalmazniuk kell a pénzügyi fedezetükre vonatkozó információkat is. Ezért javasolja, hogy a választáson való részvétel 500 eurós jutalmát a finomító rendkívüli adóból származó bevételekből fedezzék. Tagadta, hogy választási korrupcióról lenne szó.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!