Nyitókép: SITA

 

Frissítve: 11.24 A nagy dérrel-dúrral beharangozott jobbközép párt megalakulásáról hetek óta semmit nem tudni. A Spolu kitolatott a fúzióból, Dzurindáék így saját vonalon folytatják.

 

Dzurinda elmondása szerint február 12-én kellett volna közös kongresszus keretében hivatalosan is létrejönnie a Kék Koalíció nevű új jobbközép, atlantista pártnak.

 

 hirdetes_300x300  

Az eredeti elképzelés az volt, hogy a Spolu nevű párt átnevezi magát, ami meg is történt. Ehhez csatlakozott volna a Mikuláš Dzurinda korábbi többszörös kormányfő által életre hívott Kék Koalíció platform.

 

Az erről szóló szándéknyilatkozatot Dzurinda elmondása szerint január 23-án írták alá. Majd január 27-én közös sajtótájékoztató keretében lényegében zászlót is bontottak.

 

Azóta azonban történt egy s más a szlovák belpolitikában, többek között közvélemény-kutatási eredmények is születtek, melyek alig 2 százalék körül mérték előzetesen a formációt.

 

Dzurinda mai sajtónyilatkozatában aggályait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Spolu végül nem tartotta be a memorandumot, és nincs köztük semmilyen egyeztetés a politikai jövőt illetően. Platformja így visszatér eredeti elképzeléséhez, és a Spolun kívül is igyekszik megszólítani az új arcokat, pártokat.

 

A háttérben vélhetően a Spolu kivárása áll, ők ugyanis a PS-Spolu koalícióból adódóan komoly állami pénzösszeggel rendelkeznek a legutóbbi választások eredménye alapján. A Kollár vezette Spolu így igyekezhet perspektivikusabb partnerek felé is nyitni, esetleg szélesíteni az összefogás mértékét, hogy esélye legyen megugrani az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Míg Dzurindával az eddigi felmérések szerint bezárná magát az 5 százlékos küszöb alá.

 

Időközben Eduard Heger megbízott kormányfő és Jaroslav Naď védelmi miniszter is jelezte, hogy napok kérdése, mikor lépnek ki az OĽaNO-ból. Könnyen lehetséges, hogy a Spolu ódzkodása Dzurinda platformjától is ezzel magyarázható. Kivárva Hegerék döntését, hogy akár velük is együttműködés induljon.

 

Mindenesetre, egy ilyen pártprojekt ugyanazt az atlantista, liberális, progresszív irányú tábort igyekszik megszólítani, mely az SaS-tól, PS-től vehet el szavazatokat. Paradox módon elengedve a nemzeti, konzervatív oldalt, melyet az OĽaNO-n kívül a KDH is igyekszik megszólítani.

 

Frissítve: Dzurinda nyilatkozata után nem sokkal Miroslav Kollár, a Spolu elnöke is Facebook-bejegyzést tett közzé, melyben Dzurinda helyett Eduard Hegert említi a jövőbeli lehetséges együttműködést illetően.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.