Nyitókép forrása: SITA/Johanna Geron, Pool Photo via AP

 

Eduard Heger megbízott kormányfő szerdán a kormányülés után azt nyilatkozta, hogy folynak a tárgyalások a pártvezetők között a szlovák MiG-29-esek Ukrajnának történő átadása miatt összehívott rendkívüli parlamenti ülés megtartásáról.

 

Magyarul, nincs kizárva, hogy a kormánypártok nem fogják bojkottálni az ülést. Időközben Jaroslav Naď a külföldi sajtónak nyilatkozott optimista hangnemben, hogy olyan megállapodást készítenek elő, amely mindenki számára elfogadható lesz a parlamentben. Korábban pedig azt mondta, hogy a HLAS feltételei is teljesülni fognak.

 

Eduard Heger és Jaroslav Naď védelmi miniszter határozottan a gépek átadása mellett érvel, csakúgy mint a külügyminiszter, Rastislav Káčer is. Ugyanakkor Zuzana Čaputová igyekszik óvatosan bánni az üggyel: sokat veszített népszerűségéből a háborúval kapcsolatos álláspontja és a kormány álláspontja miatt, jövőre pedig elnökválasztások lesznek.

 

 hirdetes_300x300  

Az, hogy Heger nem zárta ki az ülés megnyitását, és Naď azt állította, hogy napok vagy hetek kérdése a megállapodás, arra utal, hogy csak akkor fogják megnyitni a MiG-ekről szóló ülést, ha a kormánypártok biztosítani tudják a többséget az átadást lehetővé tevő határozat javára. Ha lesz rendkívüli ülés, akkor az azt sejteti, hogy az ellenzék soraiból is sikerült meggyőzni a képviselőket.

 

A döntés azonban a Heger által sulykolt narratívával ellentétben közel sem népszerű, még kormánykörökben sem. Az egyik szlovák portál értesülései szerint a vadászgépek átadását lehetővé tevő határozati javaslathoz egy kormánypárti képviselő sem volt aláírni a nevét, mint beterjesztő (legalábbis szerda délután még ez volt a helyzet).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!