Nyitókép forrása: SITA/Úrad vlády SR

 

Eduard Heger megbízott kormányfő ma bejelentette „jobbközép”, centrista pártja létrehozását, amelynek legfontosabb szereplői önmagukban elárulják, hogy mindennek nevezhetők, de centristának nem. A párt jogi vázát a Modrá koalícia adja, amely korábban SPOLU néven futott, a párt nevét a Mikuláš Dzurindával közös projekt kedvéért változtatták meg, de mivel a párt elnöke Heger lett, Dzurinda kivonult a formációból, ami most már Demokrati (Demokraták) néven fut.

 

A párt legsokatmondóbb nevei:

 

  • Eduard Heger megbízott kormányfő, akinek agendája lényegében Ukrajna támogatásának fenntartására összpontosít, nagy támogatója a szlovák MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának történő átadásának.
  • Rastislav Káčer megbízott szlovák külügyminiszter, a kormány egyik legatlantistább és legmagyargyűlölőbb tagja, aki az elmúlt hónapokban a magyar revízió veszélyével próbálja indokolni Ukrajna támogatását, amivel a lakosság jelentős része nem ért egyet.
  • Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter, akit magyargyűlölőnek ugyan nem nevezhetünk, de Ukrajna kapcsán ugyanazon az állásponton van, mint Káčer.
  • Karel Hirman megbízott gazdasági miniszter, szintén magyarfóbiás „szakminiszter”, aki gazdasági vonalon is a nyugati narratívát követi.
  • Miroslav Kollár parlamenti képviselő, aki anno a Za ľudí színeiben jutott be a parlamentbe, majd a Szputnyik V vakcina körüli politikai hisztéria idején dobbantott, majd csatlakozott a SPOLU-hoz.

 

Heger az Aktuality.sk-nak adott interjújában beszélt arról, mely pártokkal folytat jelenleg is tárgyalásokat a közös indulásról. Köztük van a KDH, a Jablko (Lucia Ďuriš Nicholsonová friss projektje) és a Szövetség-Aliancia is. Legalábbis, Heger ezt állítja – az interjúban megtett megjegyzése után ebből aligha lesz betű.

 hirdetes_300x300  

 

Heger ugyan a KDH-val folytatott tárgyalásokról beszélt, de élőben közvetített interjúja alatt a KDH elnöke, Milan Majerský azt közölte a Facebookon:

 

„Eduard Heger korábban ajánlatot kapott a KDH-tól, hogy indulhat pártunk listáján, mert úgy gondoltuk, hogy a mi konzervatív világunkhoz tartozik. Kiderült, hogy mégsem. A múltbéli tapasztalatokból kiindulva úgy gondoljuk, hogy a [politikai keverékek] nem működnek. Bebizonyította ezt már az OĽANO is, és nem látjuk okát, miért kellene összefognunk az OĽANO 2-vel”

 

mondta. Ez egyértelmű elutasításnak tűnik. Hozzátesszük, hogy a KDH sem valódi konzervatív párt, erőteljes hajlama van a balliberálisokkal való együttműködésre, az ukrajnai háború kezelésében teljes mértékben a nyugati háborús narratívát közvetíti.

 

„Szlovákpárti pártokra van szükségünk”

 

Heger azt állította, hogy nincs lezárva az együttműködésről folytatott tárgyalás a Szövetség-Alianciával sem:

 

„Tárgyaltam velük, néhányszor találkoztunk. Jó lenne hallani, milyen elképzelésük van a folytatásról, de ez a mi elnökségünk hozzáállásától is függ. Az, hogy hogyan fog kinézni végül a megállapodás, arról nem csak én döntök, hanem az elnökségtől”

 

mondta. Erre az Aktuality.sk újságírója hozzátette:

 

„A kérdés ugye az, hogy ha Önök demokratáknak akarják magukat nevezni, a Szövetség pedig egy olyan párt, amelynek egy része Orbán-párti, ez önöknek elfogadható-e”

 

A kérdésre Heger sűrű bólogatások közepette azt felelte: pontosan ez a kérdés. Arra sem válaszolt érdemben, hogy a Szövetséget elfogadható partnernek tekinti-e. Azt mondta: „Először is olyan pártokra van szükségünk, amelyek szlovákpártiak”. 

 

A valós helyzet azonban nem egészen azt tükrözi, amit Heger állít – történetesen, hogy van miről beszélni.

 

A Szövetség MKP Platformja hivatalos Facebook-oldalán reagált a Heger-párt megalapításának hírére:

 

„Mivel 2020-ban a választásokat az OĽANO nyerte, ezért sem Hegernek, sem az említett minisztereknek nincs semmilyen legitimitásuk, hogy kormánytagok legyenek. Zuzana Čaputová köztársasági elnök asszonynak azonnali hatállyal vissza kell vonnia a megbízatásukat, és ki kell neveznie egy hivatalkormányt, a demokrácia írt és íratlan szabályai ezt követelik meg!”

 

írta az MKP platform nevében Berényi József platformelnök.

 

Úgy fest, a Most-Híd platform sem szimpatizál különösebben Heger pártjával. Solymos László, a néhai Most-Híd párt egykori elnöke, aki jelenleg a Szövetség Országos Tanácsának elnöke, azt írta a Facebookon Heger délutáni sajtótájékoztatója kapcsán:

 

„Azt gondolhatná az ember, hogy egy kormányfőnek (még akkor is, ha csak megbízott miniszterelnök) nem egy éjféli FB-bejegyzésben kellene bejelentenie, hogy faképnél hagyja Igor Matovičot és az OĽaNO-t. (…) az emberek nem hülyék. Az OĽaNO színeiben politizáló kormányfő és néhány miniszter hiába reménykedik abban, hogy ezzel lerázzák magukról a felelősséget mindazért, ami az elmúlt három évben az országgal elkövettek. Erkölcsileg és gazdaságilag is”

 

írta Solymos.

 

Más kérdés, hogy Rigo Konrád, a Most-Híd platform elnöke néhány hónappal ezelőtt Rastislav Káčerrel fotózkodott, és a képhez többek között a következőket írta:

 

„Meggyőződésem, hogy a szlovákiai magyar politika (legyen az bármilyen irányzatú) megértő partnerekre nem a nemzeti, nem a konzervatív és végképp nem a populista oldalon találhat. A kisebbségek irányába ugyanis ezek a politikai irányzatok hagyományosan elutasítóak. Velünk, itthon, a nyitott gondolkodású, proeurópai, demokratikus, (horrible dictu) liberális nézetű politikusok tudnak sokkal megértőbbek lenni”

 

fogalmazott tavaly november végén. Nemrég pedig Káčer legutóbbi magyarellenes kirohanása után lényegében mentegette a külügyminisztert.

 

Ugyanakkor épp Káčer személye az, aki bizonyos szinten kizárja a választási együttműködés lehetőségét Heger pártja és a Szövetség között: Mózes Szabolcs, a párt egyik alelnöke (Összefogás) is Káčer leváltása mellett foglalt állást.

 

Az alibi már megvan

 

Ráadásul Heger kijelentése arról, hogy nem egyedül dönt a kérdésben, lényegében egy vészkijárat arra az egyébként valószínűtlen esetre, ha a Szövetség mégis közeledni akarna a Demokratákhoz – azt mondaná, amit az SaS mondott neki, mikor Sulík korábbi ígéretét sutba dobva nem támogatta egy új Heger-kormány felállását: az elnökség nem egyezett bele. Így a helyzet elég világos.

 

Persze a választások közeledtével adódhatnak nagy meglepetések, főleg, ha Heger pártja jól szerepel a felméréseken (Dzurinda pártja csak 2 százalékos preferenciát kapott a releváns ügynökségektől). Ebben az esetben a kisebb pártokon nőni fog a nyomás, hogy éljenek a lehetőséggel. A Magyar Fórum esetében például nem lenne meglepetés, ha az atlantisták körébe kérné felvételét. Heger szerint egyelőre nincsenek egyeztetések Simon Zsolttal.

 

Ukrajnán múlik

 

Még néhány igen beszédes körülményt azonban érdemes kiemelni.

 

Az egyik, hogy Hegerék és a pártban lévő többi miniszter óriási kockázatot vállal. Ha a felméréseken pártjuk gyenge eredményeket hozna (erre nincs garancia, láttunk már 2016-ban és 2020-ban is liberálisokat iszonyatosan túlértékelő felméréseket), akkor az egész eddigi tevékenységük értékeléseként fog megjelenni a köztudatban – beleértve az ukrajnai háborút, az energiaválság kezelését és az egész cirkuszt, ami az elmúlt hónapokban lezajlott.

 

A másik, hogy mivel a nyugati külpolitikai irányultság fenntartása a legfontosabb üzenetük, lényegében sorsukat hozzákötötték Ukrajna sorsához. Vagyis, csak akkor tudják kijelenteni, hogy igazuk volt, akkor van pozitív „árukapcsolásuk”, ha Ukrajna győz – amire idén még az optimista amerikai tisztviselők szerint sincs esély.

 

Harmadszor, nagyon hasonló forgatókönyv zajlott, mint 2018-ban. Akkor Andrej Kiska államfő kérte meg a Za Slušné Slovensko mozgalmat arra, hogy hagyjanak fel a tüntetésekkel. Az ok prózai volt: a balliberális pártok még nem alakultak meg, Kiska be akart lépni a nagypolitikába, és ha a tömeg kikényszerítette volna a Fico-kormány bukását és az előrehozott választásokat, nem tudtak volna felkészülni a választásokra.

 

Most ugyan lesznek előrehozott választások, de az SaS és az OĽANO módszeresen akadályozta a júniusi dátumot. Ezzel kvázi időt adtak Hegernek az új párt létrehozására.

 

Negyedszer, Hegernek egészen elképesztő mennyiségű sérülékeny pontja van, ahol könnyen támadható. Jelenleg megbízott kormányfő, aki vezeti a pénzügyminisztériumot, az egészségügyi minisztériumot is – ami önmagában is a bírálatok célpontjává teszi, ráadásul pártelnökként felelős lesz Káčer minden obszcén kijelentéséért, vagy Hirman nem túl népszerű gazdasági döntéséért.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!