Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Peter Pellegrini a HLAS csütörtöki sajtótájékoztatóján egyértelmű jelzést küldött, hogy hajlandó támogatni a szlovák MiG-29-esek átadását Ukrajnának, sőt, más haditechnikák átadását is.

 

A sajtótájékoztatón felszólította Zuzana Čaputová államfőt, hogy minél hamarabb nevezzen ki szakértői kormányt a jelenlegi helyett. Ezt azzal indokolta, hogy az ország „totális politikai válságban van”, és Eduard Heger minden legitimitását elvesztette a kormányzásra.

 

A MiG-ekre vonatkozó újságírói kérdésre adott reakciójából kiderült, hogy már nem vonakodik támogatni a vadászgépek átadását. Bár azt mondta nem akar reagálni egyelőre Jaroslav Naď védelmi miniszter mai bejelentésére (miszerint a lengyelekkel megállapodás született a MiG-ek közös átadásáról), de később már megengedően nyilatkozott:

 

 hirdetes_300x300  

„Én a magam részéről üdvözlöm az ötletet, hogy titkos parlamenti ülés keretében tárgyaljuk meg a dolgot, hogy a képviselők értesülhessenek arról, hogy mely országok adtak át eddig gépeket (Naď szerint négy ország adott át eddig vadászgépeket Ukrajnának, de a részletek titkosak, erre hivatkozva nem árult el részleteket – a szerk.). (…)

 

De ha rendelkezünk olyan haditechnikával, aminek átadásával közvetlenül nem veszélyeztetjük saját védelmi képességeinket, ebben az esetben igen. Amennyiben más országokkal együttműködve kerül rá sor, akkor szintén egyelőre igen. (…)”

 

mondta, hozzátéve, hogy ha Naď nem lenne olyan arrogáns, akkor nem is lenne a kérdésből ekkora politikai téma.

 

Majd azt is kijelentette, hogy lehet, hogy a gépek átadásával és még „pár kisebb haditechnika” átadásával Ukrajna felfegyverzésének kérdése lekerülne a napirendről, mert Szlovákiának nem maradna több átadható technikája. Pellegrini szerint így nem terhelné a választási kampányt Ukrajna támogatásának témája.

 

Pellegrini úgy képzeli el, hogy az államfő által kinevezett szakértői kormány hozza meg a döntést a MiG-ekről a parlament nélkül. Szerinte a parlamentnek sincs meg a kompetenciája dönteni a kérdésben – a felelősséget ezzel gyakorlatilag az államfőre hárítaná.

 

Amit Pellegrini mond, az két dolgot jelent: támogatni fogja Ukrajna felfegyverzését, mind a MiG-29-esek terén, mind a korábban Naď által már jelzett hadieszközök átadása terén. Ez utóbbiak közé tartoznak alacsony hatókörrel rendelkező, szovjet gyártmányú légvédelmi rendszerek (KUB) és páncélos járművek. A másik dolog, hogy lényegében arra utalt, hogy a döntés minél hamarabb szülessen meg, hogy a téma minél kevésbé rezonáljon a választási hajrában, de ez csak úgy lehetséges, ha Szlovákia ezt követően (legalább a választásokig) felfüggeszti Ukrajna támogatását. Más kérdés, hogy ez utóbbi mennyire kivitelezhető, hiszen Ukrajnának nem csak eszközökre, hanem lőszerre is szüksége van.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!