Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Nem is olyan régen Eduard Heger megbízott kormányfő a kamerák előtt diadalittasan jelentette be az orvosi rendelői szektorral, hogy a kivizsgálások nem lesznek díjkötelesek a betegek számára, ami a magánorvosokat megmentette az összeomlástól, mert 20 százalékkal többet kapnak az egészségügyi biztosítóktól. A valóság azonban teljesen más képet fest. A körzeti rendelők érdekvédelmi szervezete szerint az összeg az infláció és drágulás miatt elégtelen, de egyébként meg sem kapták az ígért összegeket – derül ki a Štandard cikkéből.

 

A kormány által ígért 20 százalékos emelés végül épphogy elérte a 13 százalékot, és ez már tartalmazza a megnőtt energiaárakra vonatkozó kompenzációt is. Az érintett rendelők szerint ez köszönő viszonyban sincs a realitásokkal, mert jóval nagyobb arányban emelkedtek a bérleti díjaik, az eszközök árai (fecskendők, tesztek, más felszerelések), nőttek az energiaárak, a kormány más intézkedéseiből adódóan meg kellett növelniük az egészségügyi nővérek béreit, mert máskülönben a kórházak csábítják el őket.

 

Ráadásul, ez a 13 százalék nem csak nem elég, de még csak nem is kapja meg minden rendelő. Az egészségügyi tárca által kidolgozott modell ugyanis csak a leginkább energia- és eszköz igényes rendelőkre vonatkozik. Például a pneumológiai, sebészeti, neurológiai és kardiológiai rendelőkre.

 

 hirdetes_300x300  

„Mivel korlátozott a pénzügyi csomag, amelyből gazdálkodhatunk, azt az utasítást kaptuk, hogy egyeseknek adjunk többet, másoknak kevesebbet”

 

fogalmazott az Ambuláns Szolgáltatók Szövetsége (ZAP).

 

Mindennek tetejébe semmilyen rendelet nem került elfogadásra, ami szabályozná a pénzek elosztását az egyes egészségügyi szektorok között. Pedig az elfogadás határideje január 15. lett volna – ennek pedig már két hónapja. Így az egész szóbeli kijelentésekre alapul, amivel nem lehet tervezni. A ZAP szerint a kulisszák mögül kiszivárgó információk arra utalnak, hogy az eredetileg ígért 283 millió euró nem áll rendelkezésre.

 

A probléma miatt a három legnagyobb szolgáltató képviselői találkozót kértek Hegertől, aki Vladimír Lengvarský lemondása után átvette az egészségügyi tárca irányátását (is). Heger egyelőre nem méltatta válaszra a kezdeményezést – láthatóan el van foglalva új pártjával.

 

Tavaly év végén írták alá az egészségügyi rendelők a biztosítókkal az új szerződés-kiegészítéseket, amelyek 13 százalékos emelést tartalmaznak. Ám több gond is van átfizetésekkel. A szerződés vonatkozó részei csak március végéig hatályosak. Másodszor: az összegek nem kerültek átfizetésre, bár a biztosítók azt állítják, hogy az év további részében teljesíteni fogják a vállaltakat – de nincs garancia arra, hogy az összeg rendelkezésre áll, mert a kormány részéről nem született rendelet. Harmadszor, még ha az ígért 20 százalékos emelés meg is valósulna, sok rendelőn ez sem segítene, olyan tempóban emelkednek a bérleti- és rezsiköltségek. A gazdasági minisztérium által meghirdetett energiaköltséget kompenzáló program pedig rájuk nem vonatkozik.

 

A programba bekapcsolódhatnának a rendelő helységeit bérbe adó vállalkozók, ám sokan közül hátralékkal rendelkeznek a szociális biztosítóval szemben, ezért eleve nem pályázhatnak kompenzációra – az energia költségét így továbbszámlázzák a rendelőknek.

 

A ZAP becslése szerint a szlovákiai rendelők 15-20 százalékát fenyegeti megszűnés a gazdasági problémák miatt, úgy, hogy a fennmaradó 80-85 százalék között rengetegen vannak olyanok, akik a tervezett technikai bővítésekről vagy fejlesztésekről (tehát az egészségügyi vizsgálat és ellátás minőségének javításáról) mondanak le, hogy fizetni tudják költségeiket.

 

Mindez azt jelenti, hogy egyre nő az esélye, hogy fizetőssé válhatnak az egészégügyi vizsgálatok és ellátások egy része a rendelőkben. A kormány hallani sem akar róla, de azokra a fentebb leírt ígéretekre hivatkozik, amelyek a gyakorlatban nem valósultak meg. Jelenleg a rendelők csak azokért a vizsgálatokért és kezelésekért kérhetnek pénzt a betegtől, amelyek szerepelnek az árlistájukon és a megye vezetése is rábólintott.

 

A körzeti orvosok azt várják a kormánytól, hogy olyan rendeletet tesz az asztalra, ami úgy szabályozza az árakat, hogy ne sérüljön a betegellátás biztosítása.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!