Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Ma még mindig van matematikai esély arra, hogy a parlament új dátumot szavazzon meg az előrehozott választások időpontjául. Mivel a törvény szerint a választásokat 110 nappal megvalósulások előtt kell kihirdetni, így elvileg ha ma lenne 90 mandátum a június 1-jei dátumhoz, és Boris Kollár házelnök még ma kihirdetné a választásokat, akkor három hónappal korábban járulhatnánk az urnákhoz. Ennek azonban reális esélye lényegében nincs, sem az OĽANO, sem az SaS nem támogatja a dátum módosítását, a két párt együtt pedig elég képviselővel rendelkezik, hogy a többi pártnak ne legyen esélye alkotmányos többségre. Robert Fico smeres pártelnök ennek ellenére ezt szorgalmazza, és azt állítja, hogy a döntés Čaputová államfő kezében van.

 

„Szlovákia már júniusban szörnyű állapotban lesz, de szeptember 30-ig valóságos katasztrófa alakul ki az országban. Az egyetlen megoldás a helyzet stabilizálására egy szakértői kormány”

 

mondta Fico, hozzátéve, hogy a Smer hajlandó tárgyalni a szakértői kormányról – ugyanis a mögé is parlamenti többséget kell felsorakoztatni.

 

Körkép.sk

 hirdetes_300x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!