Nyitókép forrása:

 

A visegrádi együttműködés indokolt, nem olyan dolog, amit vissza kellene fogni, vagy mellékvágányra kellene terelni – jelentette ki Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke Pozsonyban kedden, az új cseh államfőnek, Petr Pavelnek a V4-es együttműködéssel kapcsolatos hétfői nyilatkozatára reagálva. A cseh elnök kijelentését szlovák politikusok részéről több bírálat is érte.

 

Az első hivatalos külföldi látogatásán Szlovákiában tartózkodó új cseh államfő, Petr Pavel hétfőn Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnökkel tartott találkozója utáni sajtótájékoztatón azt mondta: szerinte a visegrádi négyek formátuma olyan konzultációs fórum, amely többek között gazdasági, üzleti, kulturális eszmecserékre szolgál, de nem ambicionálja az alaposabb együttműködést kül- és biztonságpolitikai kérdésekben.

 

A cseh államfőt kedden a pozsonyi törvényhozás elnöke, Boris Kollár is fogadta, aki a találkozó után Petr Pavellel ellentétes véleményének adott hangot. A visegrádi együttműködés indokolt, tagjainak a V4-en keresztül alapvetően erősebb a hangja Európában. Nem egy olyan ügyről van szó, amelynek gyengülnie kellene – jelentette ki a házelnök a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint.

 

 hirdetes_300x300  

„Igaz, hogy (a V4) történelmileg valami teljesen más miatt jött létre, de később az EU-val folytatott tárgyalásokban az erősebb nyomásgyakorlásra használtuk” – idézte Boris Kollár szavait a szlovák hírügynökség. A szlovák parlament elnöke leszögezte: nagyon fontos folytatni a V4-es együttműködést, ugyanakkor meg kell határozni a prioritásokat, és megbeszélni, hogy milyen irányban akar a csoport haladni, és ha valami nem tetszik, azt ki kell mondani.

 

A cseh elnöknek a visegrádi négyekkel kapcsolatban tett hétfői kijelentését bírálta a legnagyobb szlovák ellenzéki párt, az elmúlt időszak felmérései alapján a legnagyobb támogatottsággal bíró párt, az Irány (Smer-SD) elnöke, Robert Fico, korábbi többszörös miniszterelnök is.

 

„Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy a V4 volt az, amely megakadályozta, hogy Szlovákia és Csehország területére is migránsok kerüljenek. A V4 volt az, amely nagy dolgokat tudott véghez vinni az EU-ban, amikor koordinálta (a tagországok) álláspontjait” – hangsúlyozta Robert Fico. Leszögezte: Szlovákia, Csehország, Magyarország és Lengyelország együttműködésének gyengítése ezeknek az országoknak nem áll érdekében.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!