Döntöttek: 13 szlovák MiG-29-es megy Ukrajnába - Körkép.sk
Hajnalka
 • HUF: 385.38
 • USD: 1.08
 • 2 °C
 • 8 °C

Hirdetés (X)

politika

Döntöttek: 13 szlovák MiG-29-es megy Ukrajnába

Egy megbukott kormány utolsó nagy haknija, a lakosság akaratával szöges ellentétben...

Nyitókép forrása: 

 

A megbízott kormány ma online ülés keretében úgy döntött, hogy Ukrajnának ajándékozza 13 MiG-29-es vadászgépét. Ezenkívül Ukrajna megkapja a szlovák légvédelmi haditechnika egy részét is. A vadászgépek egyelőre még Szlovákiában vannak.

 

Eduard Heger megbízott kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy a döntéssel Zuzana Čaputová államfő és Boris Kollár házelnök is egyetértett (ők hárman a legfőbb közjogi méltóságok).

 

Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter elmondta, hogy az EU “Békealapjából” 200 millió eurót fog visszaigényelni a vadászgépekért, valamint van egy megállapodás az Egyesült Államokkal is, ami 700 millió eurós haditechnika átadásáról szól Szlovákia javára.

 

SJE Nyílt nap

Micskó András: Döntött a klán a röpcsikről

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még február közepén kérte személyesen Eduard Heger kormányfőt, hogy adja át Szlovákia hadrendből kivont MiG-29-es vadászgépeit. Azóta az ügy belpolitikai témává nőtte ki magát, a vita a felszínen arról szólt, hogy egy olyan kormány, amelytől a parlament megvonta a bizalmat, hozhat-e ilyen döntést. Ez a dilemma azóta sem oldódott fel, ám most nagyon úgy fest, hogy soha nem is volt kérdés, valójában az időhúzásra csak a külföldi partnerekkel folyó háttértárgyalások miatt volt szükség a fent említett összegek kapcsán.

 

Egy pár nappal ezelőtti felmérés ugyanakkor arra mutatott rá, hogy a lakosság döntő többsége (60 százalék) elutasítja a vadászgépek átadását Ukrajnának. A szlovák közvélemény a háború eszkalációja ellen foglalt állást.

 

Hegerék narratívája szerint az ukránok életeket fognak menteni a gépekkel úgy, hogy orosz rakétákat fognak megsemmisíteni. Megjegyezzük, hogy a gépeket az ukránok ugyanúgy használhatják támadó hadműveletekre, ebben semmi sem akadályozza őket, és korábban is jelezték, hogy Oroszország belterületén lévő létesítményeket is legitim célpontnak tekintenek. A teljes képhez hozzátartozik, hogy Lengyelország is ad át MiG-eket Ukrajnának – 4 darabot.

 

Az ukránoknak nagy szükségük van a vadászgépekre, bár nem épp a régi MiG-ekre vágytak, sokkal inkább az amerikai F-16-osokra. Sok választásuk nincs, a legutóbbi nagy orosz rakétacsapáshullám idején már csak a rakéták 30 százalékát tudták megsemmisíteni földetérés előtt, miközben korábban 50–70 százalékos aránnyal rendelkeztek.

 

Elemzők szerint ez arra utal, hogy az ukrán légvédelem kezd teljesen kimerülni (valójában ez lehetett az oroszok valódi célja az energiainfrastruktúra elleni rakétatámadásokkal). Az ukránok vagy szövetségeseiktől kapnak légvédelmi ütegeket, vagy a frontról kell visszarendelniük a sajátjaikat, ám ebben az esetben az orosz légierő előtt megnyílik az út a támadások fokozódására. Nem véletlen, hogy Szlovákia a MiG-ekkel együtt vélhetően a régi KUB típusú légvédelmi ütegeit is elküldi Ukrajnának.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Miskabácsi
2023. Már. 17. 11:58

Ha a Pentagon azt mondja hogy odaadjátok, akkor az úgy lesz, minek ez a slovák bohóckodás körülötte.

  Petike
  2023. Már. 17. 11:59

  nagyon helyes dontés volt RUSZKIK HAZA SLAVA UKRAINE

   Gabor
   2023. Már. 17. 12:54

   Petike itt az alkalom , repüljön ukrajnába a Mig -ekkel , és majd ők fogadják magát szláva petike csatakiáltással ! Itt mosolyországban és a körképen sem fog hiányozni senkinek !

kulcsargeza
2023. Már. 17. 15:55

Gábor@ Maga tényleg komolyan azt hiszi, hogy ez a Petike nevű mentálisan zakkant klaviatúrahuszár hajlandó lenne egy csepp vért is áldozni a magasságos Ukrajnáért? :)

  Petike
  2023. Már. 17. 16:27

  ha katonakoteles lennék és nem a nyugdij elott akkor mindent megtennék azért hogy a terrorista orosz államot legyozzuk Petofi Kossuth és Bem tábornok forognak a sírjaikban ha ma élnének akkor ilyen kulcsárgézakat Gaborokat jol 3.14csán rúgnának akik minden eszkozzel a terrorista orosz államot támogatják RUSZKIK HAZA

   Kósa Zoltán
   2023. Már. 17. 16:47

   Péter, aki nyugdíj előtt álló hazafi, kérem..., emlékszem, amikor a szankciókról zengett ódákat, miképpen majd azok megállítsák a háborút, emlékszem, amikor azt ömlengte, hogy novemberre (tavaly)az Ukrajna visszakapja Krím félszigetet, amikorazt hangoztatta, hogy a hős Ukránok ilyen -olyan támogatással hogyan fognak szabadságot...stb. Ezek vágyálmok. A háború nem jó és rossz népek között zajlik, hanem pénzügyi érdekcsoportok között. Európát az ilyen éhes pénzűgyi körök rángassák bábuként, amiből egyértelműen ki kellett volna maradni. Az égatta világon semmi közünk ehhez a háborúhoz. Morálisan karosszékből embereket küldeni a vágóhídra nem jóemberkedés, hanem kétszínűség. Ön mások halálát kívánja, megjegyezve, hogy bezzeg ha! Aki nem akar pofont kapni, az ne akarjon ütni sem, a felbulytó pedig a legalantasabb személy minden konfliktusban!

Kósa Zoltán
2023. Már. 17. 16:49

a felbujtó szó helytelenül lett általam leírva, nem tudom kijavítani

Petike
2023. Már. 18. 21:18

drága ukrán barátaink verjétek a ruszkikat és ne sajnáljátok Oket RUSZKIK HAZA SLAVA UKRAINE

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket