Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Petr David Josek

 

Már szinte eldöntött tény, hogy (hivatalosan) alkatrészek vagy egész gépek formájában, de Ukrajna megkapja a szlovák MiG-29-eseket. Összesen 10 gépről van szó. A felelősséget végül a kormány vette magára, ahol az olyan atlantista politikusok, mint Eduard Heger megbízott kormányfő, Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter vagy Rastislav Káčer megbízott külügyminiszter, a legkisebb kapaszkodóra hivatkozva is az átadás mellett érveltek. Az egyetlen, amit fel tudnak mutatni, néhány homályos alkotmányjogászi szakvélemény arról, hogy egy megbuktatott kormánynak is lehet hatásköre ilyen döntést meghozni. Legalább ugyanennyi alkotmányjogász állítja az ellenkezőjét, ám az SaS liberálisaival és a balliberális államfővel közösen kialakított belpolitikai patthelyzet miatt lényegében szeptember 30-ig azt tesznek az országgal, amit akarnak. Pedig teljesen nyilvánvaló, hogy a döntéssel szembemennek a népakarattal, és ezt most már egy felmérés is alátámasztotta.

 

A Denník N balliberális lapnak készült IPSOS-felmérés szerint mindössze a lakosság 26 százaléka támogatja a MiG-29-esek átadását (határozottan igen vagy inkább igen választ adók). 14 százalék nem tudott választ adni. Ezzel szemben 60 százaléka nem támogatja a gépek Ukrajnának adását. Még szembeötlőbb, hogy a megkérdezettek 44 százaléka határozottan nem támogatja a MiG-29-esek átadását.

 

A pártszimpátia szerinti megoszlás pedig arra mutat rá, mely pártok vágják leginkább a fát saját maguk alatt.

 

 hirdetes_300x300  

Természetesen az atlantanista-liberális pártok szavazói körében a legmagasabb a döntés támogatottsága, de a számok még ott sem annyira meggyőzőek:

 

  • Čaputová anyapártja, a Progresívne Slovensko választóinál 77 százalék (a párt preferenciája 10–13 százalék körüli),
  • Hegerék új formációja, a Demokrati választóinál 74 százalék (a párt 4,8 százalékos preferenciával bír),
  • az SaS választói körében 64 százalék helyesli a MiG-ek átadását (Sulíkék jelenleg alig több, mint 5 százalékon állnak).

 

Az OĽANO, amelynek részbeni felelőssége van a liberális-atlantisták ámokfutásában, megosztott a kérdésben. A választóinak 49 százaléka támogatja, 40 százaléka nem támogatja a gépek átadását.

 

A többi párt esetében egyértelműen a vadászgépek átadását ellenzők vannak többségben:

  • a Smer választóinak 92 százaléka,
  • a Republika választóinak 88 százaléka,
  • a HLAS választóinak 68 százaléka ellenzi (pedig a HLAS épp nemrég fordult nagyon és támogatólag nyilatkozott a gépek átadásáról) – 18 százalékuk támogatja csak,
  • a Sme rodina esetében 51 százalék ellenzi, 32 százalék támogatja.
  • Az atlantista politikát felvállaló, továbbra is csak álkonzervatívsággal vádolható KDH esetében az arány viszonylag kiegyensúlyozott: 41:40 az ellenzők javára.
  • A nem választók körében is 57:10 arányban az ellenzők győznek,
  • a még párthovatartozásukról nem döntő személyek 67:12 arányban szintén nem döntöttek.

 

Megjegyezzük, hogy a a MiG-ek átadásának megítélése nagyjából megegyezik a társadalom Ukrajna felfegyverzéséről alkotott véleményével, ahol nagyon hasonló arányokat mértek korábban. A szlovákiai lakosság szerint Ukrajnának fel kéne adnia a Krímet és keleti szakadár területeit. Ellentétes véleményen csak 35 százalék áll.

 

Ez azonban messze nem jelenti azt, (ahogy azt Rastislav Káčer előszeretettel sulykolja), hogy a fegyverszállítások leállítását csak az orosz kollaboránsok szorgalmazzák. A lakosság 64 százaléka nem akar orosz befolyási övezetben élni, és csak 15 százalék akar.

 

A fenti számokból kiderül, hogy a pártok igen nagy többsége nem a választóikat képviselve foglaltak állást a MiG-ek kérdésében, és a legnagyobb mértékben a Sme rodina és a HLAS megy szembe a választói akarattal.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!