Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Ukrajna Szlovákia általi felfegyverzését a szlovákiai lakosság több mint kétharmada elutasítja – derül ki egy Európai Unió által rendelt felmérésből. A felmérést a RevivEU projekt keretében a pozsonyi Bratislava Policy Institute végezte el 1019 személy megkérdezésével. A megkérdezettek több mint fele (51,2 százalék) „határozottan nem ért egyet” a szlovák fegyverek Ukrajnába küldésével, 19,3 százaléka „inkább nem ért egyet”. A „határozottan egyetértők” aránya mindössze 7,3 százalék, az „inkább egyetértők” 14,7 százalék.

 

A felmérés napokkal azután jelent meg, hogy Eduard Heger megbízott kormányfő és a kabinet megszavazta, hogy 13 MiG-29-es vadászgépet, 2000 MiG-29-esekhez való rakétát és közepes hatótávolságú KUB légvédelmi rendszereket ad át Ukrajnának.

 

A lépést bírálók két legfontosabb érve épp az alkotmányos aggályok voltak (Heger kormánya tavaly decemberben megbukott), illetve az, hogy a lakosság döntő többsége nem támogatja Ukrajna felfegyverzését.

 

Az IPSOS által végzett korábbi felmérés hasonló eredményt hozott, aszerint a lakosság 44 százaléka határozottan nem támogatja Ukrajna felfegyverzését, 16 százaléka inkább nem támogatja, miközben csak 26 százalék támogatja a fegyverek Ukrajnába küldését.

 

A gépek és az Ukrajnának ígért felszerelés elvileg a következő napokban indul el rendeltetési helyére.

 

standard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!