Nyitókép: TASR TV/screenshot

 

Bár a kormány programnyilatkozatát ebben a választási időszakban kétszer, gyakorlatilag azonos formában fogadta el a parlament, a fontos kisebbségi célok egyike sem valósult meg – ezt Forró Krisztián, az Aliancia-Szövetség elnöke mondta a TASR TV-ben.

 

Történt ez annak ellenére, hogy Gyimesi György magyar nemzetiségű parlamenti képviselő az elmúlt három évben nagyon aktív volt a domináns koalíciós párt, az OĽANO parlamenti klubjában.

 

„Bár eléggé hangos volt, és emlegette ezeket a témákat, eredmények nem voltak“

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Forró.

 

Szerinte az egyén nem elég, a kisebbségi kultúra és oktatás hatékony támogatásához az szükséges, hogy a kisebbségi pártnak saját parlamenti klubja legyen a parlamentben.

 

Szerinte ugyanez vonatkozik a dél- és kelet-szlovákiai régiók támogatásának kérdésére is.

 

„Az emberek egyszerűen elhagyják a dél- és kelet-szlovákiai régiókat, mert nem látnak perspektívát. Ugyanakkor hazánk gyönyörű része”

 

– mutatott rá a Szövetség elnöke.

 

Elmondása szerint a párt célja, hogy a közelgő választásokon bekerüljön a parlamentbe, és ott partnereket keressen prioritásainak megoldásához.

 

„A nemzeti közösségek és régiók mellett a kis- és középvállalkozókra is hangsúlyt kívánunk fektetni, ugyanis ők képezik a működő gazdaság alapját. Fontos számunkra az önkormányzatok és a családok megerősítése, hogy az emberek ne féljenek még egy gyereket vállalni. Szeretnénk a környezetvédelemre is összpontosítani”

 

– mondta Forró.

 

Óriási a bizonytalanság, az emberek kétségbeesettek

 

Szerinte az előrehozott parlamenti választásokra túl későn kerül sor.

 

„A 2020 óta itt működő kormányok még akkor sem tudták biztosítani a biztonságot és a stabilitást, amikor alkotmányos többségük volt. Aztán elvesztették a többségüket, most meg már mandátumuk sincs. Ennek ellenére mégis itt vannak”

 

– mondta a Szövetség elnöke.

 

„Az lenne a legjobb az ország számára, ha mielőbb előrehozott választásokat tartanánk, de sajnos csak szeptember 30-án lesznek. Félek, hogy mi lesz még itt a következő hat hónapban. Látjuk, hogy óriási a bizonytalanság, az emberek kétségbeesettek. Egyre frusztráltabbak, csalódottabbak és elégedetlenebbek lesznek”

 

– véli Forró.

 

Szerinte a mostani választási időszak kormányainak nem volt könnyű dolga, meg kellett küzdeniük a koronavírus-válsággal, az ukrajnai konfliktussal, valamint a növekvő inflációval és az energiaválsággal. Ezért szerinte a Szövetség nem igyekszik mindenáron csak kritikus lenni. „Ezek nagy problémák, amelyeket meg kell oldani. De ezek a megoldások kaotikusak és nincsenek befejezve” – jelentette ki Forró.

 

A Szövetség ugyan nem ellenzi a más pártokkal való együttműködés lehetőségeiről folytatott tárgyalásokat, és aktívan kommunikál például Gyimesi György (OĽANO) képviselővel, mégis önállóan szeretne nekivágni a parlamenti választásoknak.

 

„Az Aliancia-Szövetség párt saját jelöltlistával vág neki a választásoknak. Pozitív jelzésnek vesszük, hogy ma különböző pártok keresnek minket az esetleges együttműködés kapcsán, partnerként tekintenek ránk és tisztelik az általunk képviselt regionális hatalmat”

 

– zárta szavait Forró.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!