Nyitókép: WBN kollázs/SITA

 

A MiG-29-es vadászgépek átadása keleti szomszédunknak nem volt mentes a politikusok összeszólalkozásaitól. Gyimesi György, az OĽaNO magyar nemzetiségű képviselője szerint a MiG-ek nem voltak selejtek, a kormány megtévesztette Szlovákia lakosságát, és alkotmányellenesen adta át őket. Jaroslav Naď védelmi miniszter Facebook-kommentben válaszolt neki – hívta fel a figyelmet a Štandard.sk.

 

A védelmi minisztérium csütörtöki jelentése szerint az első négy MiG-29-es vadászgép már Ukrajnában van. Az átszállítást ukrán pilóták hajtották végre a szlovák légierő, az ukrán személyzet és egyéb, a biztonságot és a szükséges dokumentációt biztosító egységek segítségével. Szlovákia a következő hetekben újabb vadászgépeket ad át Ukrajnának.

 

Gyimesi: Nem voltak selejtek

 hirdetes_810x300  

 

A MiG-ek átadásával kapcsolatban Gyimesi György (OĽaNO) a közösségi oldalán nyilatkozott.

 

„Jól hallották: elrepültek. Az eddig használhatatlan ócskavasnak minősített, szeptember óta leföldelt vadászgépek. Ma részleges átalakítás után az ukrán mérnökök repülésképessé tették őket”.

 

Szerinte természetes, hogy a haditechnikai eszközök szállítása során stratégiai okokból nem közölnek pontos adatokat.

 

„Azonban az, hogy a MiG-ek selejtek, nem stratégia volt, hanem érv Szlovákia lakosságának megnyugtatására. Emlékeznek, hányszor mondták nekünk, hogy úgysem tudnánk használni őket? Hogy nincs személyzetünk, pilótáink, hogy nem tudjuk megvédeni velük a saját légterünket? Jól értik – a ma felszálló gépekkel”

 

– hangsúlyozza Gyimesi György.

 

 

Szerinte a kormány ezzel beismerte, hogy harci haditechnikáról van szó, vagyis olyan vagyonról, amelyet nem nemzetközi szerződéssel, hanem katonai megállapodással lehet átadni. Ezt azonban az alkotmány szerint a parlamentnek kellett volna jóváhagynia.

 

„A kormány egyhangúlag és alkotmányellenesen átnyomta a progresszív-liberális atlantista véleményt, és félrevezette az embereket. Ebben a törvénytelenségben a kormány többségben volt, de tévedett. Az embereknek igazuk van, de sajnos nincs többségük”

 

– zárta gondolatait Gyimesi.

 

A poszt alatti kommentekben megjelölték Jaroslav Naď védelmi minisztert is, aki támogatta a vadászrepülőgépek átadását, és nem volt hajlandó olyan jogi elemzést közzétenni, amely e döntés alkotmányosságát hivatott bizonyítani.

 

Arra a kérdésre, hogy a MiG-ek selejtek-e voltak, Gyimesire utalva ezt válaszolta:

 

„Ez egy kétségbeesett selejt”

 

– írta Naď. Az OĽaNO képviselője azt írta neki, hogy ez lehetséges, de őt „nem az amerikai nagykövetségen gyártották”.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!