Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter szerint Szlovákiának van kellő gyártókapacitása arra, hogy jelentősen hozzájáruljon Ukrajna lőszerellátásához.

 

A szlovák kormány nemrég úgy döntött, hogy 13 MiG-29-est, ezekhez való 2000 rakétát, valamint KUB közép-hatótávolságú légvédelmi rendszert ad át Ukrajnának. A védelmi miniszter azonban már most további támogatásokról beszél.

 

Szlovákia 155 mm-es tüzérségi lőszer gyártásában vehet részt. Ez a legjobban fogyó lőszertípus Ukrajnában, naponta több ezer darab fogy el. Naď szavaiból kitűnik, hogy a termelés felfuttatásához beruházásokra van szükség, ezek egy része már folyamatban van (az adófizetők pénzéből – a szerk.), más részüket európai forrásokból lehetne megvalósítani. Így 5-szörösére lehetne növelni a havi lőszergyártás kapacitását. Konkrétan ez évi 150 ezer darabot jelent, ami a harcok jelenlegi intenzitása mellett nagyjából 20-25 napra lenne elég Ukrajnának. A jelenlegi gyártókapacitás tehát 30 ezer/év körül van.

 

 hirdetes_300x300  

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az EU most épít ki kétmilliárd eurós keretet Ukrajna és saját lőszerkészletének feltöltésére, vagyis Naď és a szlovákiai fegyvergyárak szándékainak hátterében újabb üzleti lehetőséget kell látni (ez nem túlzás, a máriatölgyesi fegyvergyár 50 százalékban állami tulajdonban van).

 

Ezenkívül Szlovákia példája is mutatja, hogy milyen gyorsan válik üzletté a háború, ami megnehezíti, hogy a politika a háború fenntartása helyett a harcok lezárása mellett érveljen.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!