Nyitókép: SITA/MZVaEZ SR

 

Ha továbbra is biztonságban akarunk élni, készen kell állnunk arra, hogy megvédjük a NATO keleti szárnyát, és kitartunk Ukrajna megsegítésében. Ezt Rastislav Káčer megbízott külügyminiszter mondta Lengyelországban. Káčer felszólalt a Bukaresti Kilencek (B9) tagországainak találkozóján, amelyre március 30-án és 31-én került sor a lengyelországi Lodzban.

 

Nem lehetünk naivak

 

A miniszterek tárgyalásainak fő témái az euroatlanti térség jelenlegi biztonsági helyzete, az Ukrajnának nyújtott segélyek fenntartásának és folytatásának szükségessége, valamint az Észak-atlanti Szövetség (NATO) csúcstalálkozójának előkészítése volt, amelyre július 11-én és 12-én a litvániai Vilniusban kerül sor.

 hirdetes_810x300  

 

A partnerek egyetértettek abban, hogy az orosz fenyegetés soha nem volt nagyobb, és a Szövetség tagállamainak, köztük a B9 formátumú országoknak is ennek megfelelően kell eljárniuk.

 

„Nem lehetünk naivak, és továbbra is erősítenünk kell a NATO keleti szárnyának védelmét, hogy a polgárok biztonságban érezhessék magukat. Másik kulcsfontosságú közös érdekünk az Ukrajnának nyújtott segélyek fenntartása és az agresszív Oroszországgal szembeni egyértelmű politika. Ellenséges rezsimje régóta próbálja gyengíteni a biztonságunkat hibrid-, kiber- és kémtevékenységekkel”

 

– figyelmeztetett Káčer.

 

Egyúttal felidézte, hogy Ukrajna inváziója után Oroszország is közvetlen katonai fenyegetést jelent, amely aláássa az egész nemzetközi rend stabilitását.

 

Felelősségteljes szövetséges vagyunk

 

A NATO-országok reakciója tehát az, hogy egy esetleges konfliktus első percétől kezdve maximális készenlétre törekedjenek bármely szövetséges teljes védelme érdekében.

 

„Büszke vagyok arra, hogy Szlovákia az Ukrajna elleni orosz háború kezdete óta ismeri a béke, a szabadság és a biztonság értékét. Szövetségeseink nagyon nagyra értékelik, annál is inkább, mert a mi segítségünk nem egyszeri, hanem hosszú távú”

 

– mondta a szlovák diplomácia vezetője, hozzátéve: ez megerősíti, hogy felelősségteljes szövetséges, megbízható partner és szomszéd vagyunk.

 

A Szövetség továbbra is szeretné támogatni Ukrajnát, amely segíthet a reformokban vagy a szabványok bevezetésében, hogy egy napon az euroatlanti család részévé válhasson.

 

A Bukaresti Kilencek (B9) a NATO keleti szárnyába tartozó országok informális csoportosulása, amelybe Szlovákia mellett Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Bulgária, Litvánia, Lettország és Észtország is beletartozik. A B9-es országok következő állam- és kormányfői szintű találkozójára 2023. június 6-án kerül sor Pozsonyban.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!