Nyitókép forrása: 

 

A parlament védelmi és biztonsági bizottságának SaS-es elnöke, Juraj Krúpa összehívja a bizottság rendkívüli ülését amiatt, hogy Roman Mikulec (OĽANO) megbízott belügyminiszter állítólag külföldi bizalmas információkkal manipulált. Krúpa erről a JOJ televízió Na hrane című műsorában beszélt.

 

Denisa Saková (HLAS) ellenzéki képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy Mikulec továbbra is a posztján maradjon.

 

A csütörtökön megjelent információk szerint Mikulec külföldi bizalmas információkba tekintett be anélkül, hogy rendelkezett volna a szükséges biztonsági besorolással. Mikulec azzal védekezik, hogy a kormány tagjainak biztonsági besorolás nélkül is van hozzáférésük a bizalmas anyagokhoz. A kritikusok szerint ez csak akkor igaz, hogy Szlovákiára vonatkozó információkról van szó, NATO-t vagy EU-t érintő anyagok esetében ez nem igaz, azokhoz a legfőbb közjogi méltóságok (elnök, házelnök, miniszterelnök) férhet hozzá külön engedély nélkül.

 

 hirdetes_300x300  

Mikulec elvileg ezzel megsértette a vonatkozó törvényt, méghozzá 29 esetben. A Nemzetbiztonsági Hivatal így eljárást indított, amelynek eredménye az lehet, hogy a belügyminisztérium kénytelen lesz tekintélyes pénzbírságot fizetni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!