Nyitókép: Fb live, reprofoto

 

Frissítve: 15.40 Képzeljük el az alábbi helyzetet: Pista bácsi felutazik a járási székhelyre, hogy a munkahivatalban valamilyen szociális támogatással, segéllyel kapcsolatos ügyet intézzen. Mivel nem járatos a napi bürokráciában, eleve gyomorgörccsel vág neki az útnak. A helyszínen, látva a formanyomtatványok bonyolult szlovák nyelvezetét, a hivatalnokok nem mindig segítőkész hozzáállását, lehet, hogy inkább fel is adja az egészet.

 

Az ilyen esetekre, de más összefüggések miatt is döntött úgy Gyimesi György, az OĽaNO magyar nemzetiségű képviselője, hogy lép az ügyben. Hiszen nyelvében él a nemzet, a felvidéki magyarok pedig teljes értékű állampolgárai kellene, hogy legyenek az országnak.

 

Felkereste Milan Krajniak szociális ügyi minisztert, és kijárta nála, hogy magyarosítsák a nyomtatványokat. Például a különböző kérvényeket, munkahivatali dokumentumokat, különböző igazolásokat, stb. A minisztérium így több nyelvre (a magyar mellett ukránra, angolra, németre, stb.) is lefordította az egyes mintanyomtatványokat, segítve azok megértését és helyes kitöltését.

 hirdetes_300x300  

 

A már elérhető hivatalos magyar fordítások egyike. Kép forrása: Körkép.sk

 

Gyimesi sajtótájékoztatója után, melyen köszönetet mondott Milan Krajniak (Sme rodina) megbízott miniszternek az együttműködésért, a minisztérium be is jelentette a lépést. Gyimesi elmondta, hogy összesen 57 különböző dokumentum kerül lefordításra legkésőbb 2023. május végéig. Az első három magyar nyelvű már most elérhető (a hivatal honlapjára kerülnek fel, illetve az egyes ügyfélfogadó irodákban is kihelyezésre kerülnek.) A fordítások ITT lesznek elérhetőek elektronikusan.

 

Az 57 dokumentumból 17 nyomtatvány az egyes szociális jellegű juttatások igénylésével kapcsolatos, 10 a munkapiacon való elhelyezkedéshez kötődik, 30 pedig a munkanélküliek által használt különböző nyilatkozatok, igazolások.

 

 

Kérdésünkre, mi történt, hogy egyszeriben lehetőség nyílott az ilyen magyarosításra, hiszen korábban a felvidéki magyarok érdekeit ellátó pártok hosszú évekig nem jártak sikerrel, Gyimesi azt válaszolta, hogy tudatosítani kellett a problémát és elintézni a hiányosság orvoslását. Ezt a korábbi időszakban nem tartották fontosnak.

 

Érdeklődésünkre, hogy a Most-Híd által jelölt kisebbségi kormánybiztos, Bukovszky László – akinek elvileg munkaköri kötelessége lett volna a fenti megoldás – részt vett-e folyamatban, Gyimesi nemmel válaszolt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.