Nyitókép: TV Markíza

 

Az ideiglenesen kinevezett belügyminiszter, Roman Mikulec kitart amellett, hogy nem követett el törvényszegést, és nem kezelt jogellenesen külföldről származó minősített információkat. Megismételte, hogy nem volt szüksége tanúsítványhoz, hogy hozzáférjen az EU és a NATO titkosított információihoz. Tagadja, hogy azért nem kérte a tanúsítványt, mert félt, hogy nem kapná meg. Ezt a TV Markíza Testre szabva (Na telo) című vasárnapi vitaműsorában nyilatkozta.

 

„Érvelésünk egyértelmű“ – húzta alá Mikulec. Elmondása szerint ezt a Szlovák Köztársaság Igazságügyi Minisztériuma és a tárca törvényhozói is megerősítették. „A törvény szerint különleges státuszú személy vagyok, és nem kell biztonsági vizsgálaton átesnem“ – mondta. Állítása szerint ezt a Nemzetbiztonsági Hivatal is megerősítette, miután konzultált a NATO tisztviselőivel.

 

Vitapartnere, a Hlas-SD vezetője, Peter Pellegrini ezt másként látja. „A miniszternek nem kell átvilágításon átesnie, mert törvényileg jogosult titkos információkat kapni, de ez csak a szlovákiai információkra vonatkozik, nem az EU-ból és a NATO-ból származó információkra“ –húzta alá.

 hirdetes_810x300  

 

Megismételte, hogy a pártjában tevékenykedő Denisa Saková belügyminiszterként nem rendelkezett ilyen státusszal, ezért nem ismerkedhetett meg az ilyen NATO- és EU-dokumentumokkal. Mikulec vitatja ezt az érvet. Állítása szerint még a volt miniszternek is kellett hasonló dokumentumokkal találkoznia az Unión belüli csúcstalálkozókon és tárgyalásokon.

 

A politikai jövőjével kapcsolatban Mikulec azt mondta, valószínűleg az OĽANO választási listáján fog szerepeli. Arra a kijelentésre, hogy a Demokraták és az OĽANO nem vennének részt egy választások előtti koalícióban, úgy reagált, semmi sem lehetetlen. Pellegrini úgy gondolja, hogy ez a terv kezdettől fogva. Ami pedig a Progresszív Szlovákiával  való választások utáni esetleges együttműködését illeti, elutasította, hogy erről bárkivel is tárgyalt volna.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!