Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A HLAS „nemzeti petíciót” indít három fő témában, amelyeknek a megvalósítására kötelezné a kormányt – jelentette be Peter Pellegirni, a párt elnöke. Ezzel a HLAS is elkezdte saját választási kampányát.

 

Az első elvárásként megfogalmazott téma az energiaárak és az élelmiszerárak magánvállalatok általi emelésének megakadályozása. A HLAS szerint ezzel az állam újra visszaszerezheti stratégiai szintű befolyását az energiavállalatokban is. Mint mondta, az új kormánynak többet kell foglalkoznia az élelmiszerek árképzésével és „keményen be kell avatkoznia” szükség esetén.

 

A petíció másik témája, hogy a következő kormány kötelezze el magát a nyugdíjasok, nehéz helyzetben lévők és a családok védelme mellett a drágulással szemben. Pellegrini „valódi” 13 nyugdíjról és rendkívüli pénzügyi támogatásról beszél.

 

 hirdetes_810x300  

A harmadik téma a politikusok fizetésének csökkentése, de csak abban az esetben, ha a következő kormány első éve alatt nem sikerül megállítania a szlovák állampolgárok életszínvonalát”.

 

Pellegrini kijelentése szerint csak olyan kormányba lépne be, amely ezeket a célkitűzéseket vállalja és beleteszi a kormányprogramba.

 

A HLAS bejelentése a politikai kampányuk rajtját jelenti. Semmi olyan konkrétumot nem tartalmaz, amely elárulná, hogy az állam kisebbségi tulajdonosként hogyan akarja árbefagyasztásra kényszeríteni az Villamosművek többségét birtokló olasz és cseh nagyvállalatokat, vagy hogy a kiskereskedelmi multik hogyan ne a hazai gazdák rovására csökkentsék az áraikat. Az sem világos, hogy mit jelent az életszínvonal csökkenésének megállítása: reálbérek növekedését vagy egy főre eső GDP-t, esetleg más mutatót, ami éppen a kormányzás első éve után kényelmes lesz..?

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!