Nyitókép: SITA/Tomáš Somr

 

Szlovákia és az Észak-atlanti Szövetség többi országa kedden Brüsszelben kifejezte készségét, hogy segítse Ukrajnát a győztes háború végéig, és minden szövetséges üdvözölte Finnországot e csoportosulás 31. tagjaként – közölte Rastislav Káčer, a szlovák diplomácia vezetője a kétnapos miniszteri találkozó első részének vége után.

 

A miniszterek a NATO–Ukrajna Bizottság formátumban kezdték meg a tárgyalásokat Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter részvételével. Káčer pontosította, hogy ez hat hosszú év után történt, amikor szándékosan blokkoltak egy ilyen munkatalálkozót.

 

„Már régóta szorgalmaztuk, hogy ez a bizottság összeüljön, véleményünk szerint ennek rendszeres gyakorlatnak kell lennie. Reményemet fejeztem ki, hogy a NATO vilniusi csúcstalálkozóján állam- és kormányfői szinten is találkozunk majd Volodimir Zelenszkij elnökkel”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta.

 

Szerinte Kuleba több olyan gyakorlati pontot is bemutatott, amelyek megérdemlik a szövetségesek figyelmét és támogatását.

 

„Azt mondtam, hogy Ukrajnának olyan mechanizmusokra van szüksége, amelyek egyszerre készítik fel a NATO-tagságra és hatékonyabbá teszik a védelmi tervezését; gyakorlatias dolgokra, amelyek bevonják őket a velünk való együttműködésbe“

 

– magyarázta Káčer.

 

Brüsszelben emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt Szlovákia elsőként adományozta oda az S-300-as légvédelmi rendszert, néhány napja pedig az első négy Mig-29-es vadászgép is elrepült Ukrajnába, amely a lengyel gépekkel együtt segíti az ukránokat a védekezésben.

 

„Kifejeztem azt a meggyőződésemet, hogy ez hozzájárulhat ahhoz, amit Ukrajna új légi koalíciójának neveztünk. Azt is mondtam, hogy Szlovákia a többi NATO-országgal együtt a végsőkig segíti Ukrajnát, amíg Ukrajna szabad lesz az egész területén”

 

– mondta Káčer.

 

Hozzátette, a megbeszélések témája volt az Ukrajnának nyújtott segítség is modern nyugati haditechnika formájában, ahol szinte minden tagország kifejezte segítségnyújtási hajlandóságát, miközben ezt a segélyt néhány más ország is konkretizálta, elsősorban az Egyesült Államok és Nagy-Britannia.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!