Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Zuzana Čaputová államfő nem látja indokoltnak, hogy Roman Mikulec megbízott belügyminiszter (OĽANO) politikai felelősséget vállaljon (magyarul lemondjon –  a szerk.) amiatt, hogy biztonsági tanúsítvány nélkül tekintett be bizalmas NATO-iratokba – derül ki az elnöki palota szerkesztőségbe megküldött közleményéből.

 

Eszerint az államfő megvizsgálta a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ), az igazságügyi minisztérium, a külügyminisztérium és a házelnök vonatkozó hivatalos álláspontját is, és arra a következtetésre jutott, hogy nem tud azonosulni az NBÚ korábbi, Mikulecet elmarasztaló megállapításával.

 

„A miniszterek, kormányfők, házelnökök és államfők, valamint más meghatalmazott személyek az államfő szerint betekintést kaphatnak az EU és a NATO bizalmas információiba hatáskörük alkalmazásához szükséges mértékben. A törvény szerint vagy saját pozíciójukból (…) fakadóan ehhez nincs szükségük biztonsági besorolásra (…)”

 

olvasható a közleményben.

 hirdetes_300x300  

 

Az államfő szerint az NBÚ megállapítása abszurd, mert akkor az újonnan kinevezett védelmi-, külügy- és belügyminiszterek sem kaphatnának hozzáférést az Európai Tanács és a NATO bizalmas információihoz, hanem meg kéne várniuk a biztonsági tanúsítvány hosszadalmas kiállítását, így nem is vehetnének részt ezen testületek ülésein.

 

A háttérben persze azt is látni kell, hogy ha az állam megalapozottnak ismerné el az NBÚ kifogásait, akkor vissza kéne hívnia a megbízott belügyminisztert, úgy, hogy újat nem nevezhet ki, csak a megmaradt miniszterek vehetik át a pozíciót a választásokig. Márpedig ezzel tovább nőne Čaputován az egyébként is nagy nyomás, hogy szakértői kormányt nevezzen ki a Heger-kabinet helyére, és ezzel átvegye a felelősséget a kormányzásért az előrehozott választásokig. Jelenleg Eduard Heger a kormányfői poszton kívül két másikat is ellát (a pénzügyminiszteri és egészségügyi miniszteri posztot), ami miatt rengeteg kritika éri a kormányt és az államfőt is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!