Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Peter Pellegirni és az általa vezetett HLAS felszólította Zuzana Čaputová államfőt, hogy minél hamarabb nevezzen ki a jelenlegi megbízott kormány helyett szakértői kabinetet.

 

„Én úgy gondolom, hogy a államfőnek lépnie kell. Ha nem nevez ki szakértői kormányt, és Eduard Hegert hagyja az állam élén, tovább növeli a dühöt, amely a szélsőségesek táptalaja. Ha szakértői kormányt nevezne ki, kikerülhetünk ebből a helyzetből, megnyugtatná a helyzetet Szlovákiában és a választások nem a bosszúról szólnának, hanem Szlovákia jövőjéről”

 

mondta Pellegrini, aki úgy véli, hogy egy hivatalkormány elvezethetné az országot az előrehozott választásokig, megmenthetné a helyreállítási alap merítését, és törvényeket fogadhat el az „emberek és a gazdaság megmentése érdekében”, amit erre a kormányra nem lehet rábízni. A HLAS korábban már jelezte, hogy hajlandó lenne támogatni egy szakértői kormányt (annak is parlamenti többséget kell ugyanis szereznie – a szerk.).

 

Pellegrini arról beszélt, hogy az államnak újra vissza kellene szereznie az ellenőrzést a stratégiai fontosságú energetikai vállalatok felett. Állítása szerint nem államosításról lenne szó, de a leendő kormánynak számításba kellene vennie a lehetőséget, hogy kivásárolja a külföldi tulajdonosokat a cégekből.

 hirdetes_810x300  

 

A HLAS elnöke hangsúlyozta, hogy – a fenti cél ellenére – tiszteletben akarja tartani a magántulajdon szentségét, de hatalomra kerülése esetén minden egykori provatizációs szerződést felül fog vizsgálni.

 

„Nem nézhetjük tétlenül, hogy Szlovákiában minden nap, minden éjjel stabil áron termelik az elektromos áramot, és mi ezt az áramot tízszeres áron vásároljuk meg. Azt nem lehet, hogy a nehéz időkben külföldi tulajdonosoknak legyünk kiszolgáltatva. Azt nem lehet, hogy mint állam, ne tudjunk ezekben a nehéz időkben kemény kézzel beavatkoznia piaci folyamatokba, hogy a polgárok és a vállalatok arányos segítséget kapjanak”

 

fogalmazott keddi sajtótájékoztatóján Pellegrini.

 

Elmondta, hogy a pártja által kezdeményezett petíciót már 90 ezer ember írta alá. A petíció több kérdésre tér ki, Pellegirni azt állítja, hogy a legtöbb aláírást megszerző témák kötelező részévé válnak a következő kormányprogramnak, amennyiben a HLAS annak része lesz. A lehetőségek között szerepel a stratégiai energetikai cégek feletti ellenőrzés visszaszerzése, valamint az infláció és megélhetési válság letörése a kormány első évében (máskülönben a képviselői fizetéseket lecsökkentik).

 

Körkép.sk, SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.