Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel
Az SaS parlamenti képviselői olyan törvénymódosítást javasolnak, amely számos tétellel bővíti a főügyész és a speciális ügyész leváltásának törvényi kereteit. A liberálisok elképzelése szerint már azért repülhetnének, ha bármilyen módon megkérdőjelezik az ország külpolitikai irányultságát, vagy ha nem ismerik el az Európai Bíróság döntésének elsőbbségét.

 

Már az elején érdemes leszögezni, hogy a jelenlegi főügyész, Maroš Žilinka nem épp a liberálisok szíve csücske. A főügyész előszeretettel megy szembe a liberális mainstream narratívájával, megszüntette a Jaroslav Haščák oligarcha elleni eljárást, nem terjesztette be a javaslatot az ĽSNS feloszlatására – pedig hatalmas nyomást gyakorolt rá a sajtó –, a sokat vitatott 363-as törvényre hivatkozva leállította az eljárást Vladimír Pčolinský volt SIS-igazgató ellen, akit korrupcióval vádoltak, és aki a Sme rodina frakcióvezetőjének fivére. Vádolták már orosz propaganda terjesztésével is. De ami miatt már régóta sokat emlegetik Žilinkát az az, hogy állítólag indulna a 2024-es elnökválasztáson.

 

Most az SaS-es képviselők azt javasolják, hogy a parlament javasolhassa a főügyész visszahívását az államfőnek, ha a főügyész

  • nem tartja tiszteletben a legmagasabb bírósági testületek döntését, beleértve az európai bíróságokat,
  • nyomásgyakorlás céljával indít fegyelmi eljárásokat az ügyészek ellen,
  • „kétes” személyekkel találkozik,
  • a hivatalos külpolitikai iránnyal ellentétesen cselekszik,
  • kettős mércét alkalmaz joghatósága alkalmazásánál,
  • ismételten olyan módon lép fel, amely súlyos kéteségeket támaszt objektivitása vagy szakmaisága vonatkozásában,
  • vagy, ha a parlament elutasítja a főügyészség munkájáról szóló éves beszámolót.

 

Két tételt mindenképp érdemes kiemelni. Az egyik az európai bíróságok döntésének elismerésének kikényszerítése. Ez egy elég felemás történet, tekintettel arra, hogy a liberálisok régóta igyekeznek elsőbbséget szerezni az Európai Bíróság döntéseinek elsősorban az LMBTQ-jogok kiterjesztése érdekében.

 hirdetes_810x300  

 

Ugyanakkor a Főügyészség is rászolgált a kritikára. Például a szlovák állami földelkobzások legismertebb ügyében, a Bosits contra Szlovákia ügyben 2014-ben az akkori főügyész rendkívüli felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, amivel lényegében semmissé tette a már jogerős, Bosits javára hozott 2013-as ítéletet. Megjegyezzük, hogy Brüsszelben sokkal több kritika éri Szlovákiát a főügyész rendkívüli felülvizsgálati jogköre miatt, mint a 363-as paragrafus miatt.

 

Mindazonáltal a fenti felsorolásban olyan kitételek is vannak, amelyek politikailag zsarolhatóvá teszik a mindenkori főügyészt. A parlament leválthatná pusztán azzal is, hogy nem fogadják el éves szakmai jelentését – függetlenül annak tartalmától.

 

Még érdekesebb a liberálisok javaslatának azon része, amely szerint, ha a főügyész vagy a speciális ügyész parlamenti képviselőnek, EP-képviselőnek, államfőnek, helyhatósági tisztviselőnek jelölteti magát, már a jelölés elfogadásáról szóló becsületbeli nyilatkozatával elveszti főügyészi/speciális ügyészi pozícióját. Jelenleg a szabályozás olyan, hogy csak az új pozíció elnyerése (tehát a választások) után kerül erre sor.

 

Épp Maroš Žilinka esetében emlegetik sokan, hogy fontolgathatja az elnökválasztáson való megmérettetést 2024-ben. Nem nagyon lehet félreérteni a liberálisok szándékát, hogy a javaslat Žilinka indulásának megnehezítését szolgálja.

 

Körkép.sk, pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!