Nyitókép forrása: Zľava: SITA/Diana Černáková

 

Ezerrel dübörög a kampányidény, és egyre jobban látszanak az egyes pártok ideológiai kontúrjai is. Az ellenzék pedig láthatóan felismerte, hogy a választók igen nagy részének elege van a nyugati narratívát ismételgető, a megélhetési nehézségeket Ukrajnáért vállalhatónak tekintő liberális-atlantista pártokból. Hirtelen nemzeti-protekcionista szólamok jelentek meg a baloldalon is.

 

Peter Pellegrini és a korábban erősen liberálisokhoz húzó HLAS  petíciót indított arról, hogy az állam szerezze-e vissza az irányítást a stratégiai fontosságú energetikai vállalatok felett, vagy sem. Ráadásul Pellegrini azt is leszögezte, hogy csak olyan kormányban lesz hajlandó részt venni, ami a stratégiai cégek visszaszerzését tűzi ki célul.

 

Ennek illusztrálására nemrég a jászlóapátszentmihályi atomerőműhöz hívott össze sajtótájékoztatót, majd villantott egy „Szlovák Köztársaság tulajdona” táblát.

 

 hirdetes_300x300  

A HLAS ezen célkitűzése ha nem is nemzeti-patrióta, de mindenképpen protekcionista, ráadásul borítékolható a konfliktus a kérdésben az SaS-szel és a PS-szel.

 

A szlovák érdekek képviselete mellett, és a „liberális demokrácia” ellen foglalt állást az SNS a héten, amely tető alá hozott egy megállapodást a közös választási indulásról Tomáš Tarabával és képviselőivel, aki a Život nevű párt feje. Danko szerint a „liberális demokrácia elpusztítja Szlovákiát. Ezt még megfejelte azzal, hogy a követendő példa Lengyelország és Magyarország:

 

„Meggyőződésem, hogy a lengyelországi Jog és Igazságosság és a magyarországi Fidesz a követendő példák a stabil kormány létrehozására. A liberális demokrácia alapjaira felépült pártok úgy hiszik, kizárólagos szabadalmuk van az igazságra”

 

mondta.

 

Közben Eduard Heger megbízott kormányfő is egyre kevésbé nyilatkozik kormányfőként, és egyre inkább pártpolitikusként viselkedik. Ennek oka, hogy újonnan létrehozott pártja, a Demokrati 5 százalék alatt teljesít a felmérésekben, és logikus a következtetés, hogy nemcsak magáról a Demokratiról, hanem a kormány külpolitikai irányultságáról mondanak majd véleményt a választók a szeptemberi választáson.

 

Hegerék el is kezdték az együttműködési tárgyalásokat a KDH-val, amely külpolitikai agenda szempontjából kompatibilis. Hasonló egyeztetések indultak a Za ľudí és a Demokrati között, és várhatóan Dzurinda Modrí pártjával is lesznek tárgyalások.

 

Heger a minap távozásra szólította fel Peter Kažimír szlovák jegybankelnököt, akit elsőfokon 100 ezer eurós pénzbírságra – vagy a bírság térítésének elmulasztása esetén két év börtönre – ítélték. A döntés nem jogerős. A Demokrati alapítótagja, Ján Budaj szintén Kažimír távozása mellett érvelt vasárnap.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!