Nyitókép forrása: A Wetzler Institute hivatalos honlapja

 

Olyan mélyütést vitt be a Smer a HLAS-nak, amivel Robert Fico pártja akár még növelheti is előnyét a korábbi favorittal szemben. Történt ugyanis, hogy Peter Pellegrini külpolitikai szakértője, Peter Kmec nyíltan az atlantista narratívát tette magáévá, ráadásul a nemzeti szuverenitás ellen foglalt állást. A nagyszombati egyetemen, a Wetzler Institute által szervezett pódiumbeszélgetésen elhangzottakat a Smer ifjúsági tagozatának vezetője rögzítette, majd feltette a netre azzal, hogy a HLAS lényegében eggyé vált az atlantista-progresszív főiránnyal. Pellegriniék, aki kétségbeesetten próbálják visszaszerezni a vezetést a felméréseken, jobbnak látták lemondatni Kmecet párton belüli pozíciójáról, az egykori amerikai szlovák nagykövetet lényegében eltüntették a nyilvánosság szeme elől.

 

A múlt héten megvalósuló vitaestet a sajtó némelyike akadémikusinak jellemezte, ám ha megnézzük, kiket hívtak meg a beszélgetésre, egyértelműen politikai találkozóról volt szó. Peter Kmec mellett Tomáš Valášek (PS), a parlament külpolitikai bizottságának tagja és Juraj Krúpa (SaS), a parlament védelmi bizottságának tagja ült. A formáció már önmagában is a sokak által emlegetett esetleges PS-SaS-HLAS koalícióra utalt.

 

Kmec a beszélgetés során kétségbe vonta, hogy a mai korban egyáltalán érvényes lehet-e a nemzeti szuverenitás fogalma.

 

 hirdetes_300x300  

„A szuverén politika a globalizáció korában nem létezik. Egyetlen ország sem lehet szuverén. Teljesen egyetértek Juraj Krúpával abban, hogy Oroszország számára Szlovákia csak akkor lenne fontos, ha a hasznos idióta szerepét vállalná magára, aki szétveri az EU-t és a NATO-t”

 

mondta Kmec. A szlovák társadalom döntő részének Oroszország iránti szimpátiája kapcsán úgy fogalmazott:

 

„Úgy gondolom, hogy ez generációs probléma, és fokozatosan eltűnik majd az Oroszországról alkotott optimista kép, és valamilyen határokat kell majd szabnunk.”

 

Kmec kijelentéseit vasárnap Zuzana Plevíková, a Fiatal Szociáldemokraták tagja tette közzé a Facebookon. A videóhoz odaírta, hogy Kmec egy HLAS-SaS-PS koalíció melett foglalt állást. Ezen lehetne szemantikai vitákat folytatni. Kmec ugyanis egészen pontosan azt mondta, hogy „a társadalom összefogott a nyugati struktúrákba való beágyozottságunk mellett (…). Minden törekvés más alternatívák felkutatására öngyilkossággal érne fel Szlovákia számára”. Röviden: arra utalt, hogy minden nem Nyugat-orientált politikai irány Szlovákia végét jelenti, ami a mai politikai narratívák viszonylatában azt jelenti, hogy a nem atlantista irány nem járható út.

 

Akárhogy értelmezzük is Kmec kijelentéseit, a Smernek olyan fegyvert adott a kezébe, amivel könnyen tovább növelheti előnyét a HLAS-szal szemben a felméréseken. Mióta a HLAS igen megengedően nyilatkozott a szlovák MiG-29-esek átadásáról, a HLAS preferenciái csökkenni kezdtek, és vélhetően szavazótáboruk egy része a Smerhez igazolt át, amely azt állítja, minden Ukrajnának szánt fegyverszállítmányt leállítana.

 

Kmec ráadásul azt is kijelentette az ominózus beszélgetésen, hogy a jelenlévőkkel 95 százalékban mindenben egyetért. Ezzel pedig alátámasztotta azokat a pletykákat, miszerint a HLAS a PS-szel és az SaS-szel akar a választások után balliberális kormányt alakítani.

 

A HLAS reakciója jelzi igazán, hogy milyen súlyosnak érzik a párt pozícióját a Smerrel szemben. A párt elutasította Kmec kijelentéseit, majd közölte, hogy a nemzeti szuverenitás és a szlovákpárti politika továbbra is prioritás a HLAS számára. Ezt követően Kmec bejelentette, hogy párton belül beöltött kiemelt pozíciójáról önként lemond. Valószínű, hogy jó időre kispadra kerül a túlságosan nyílt véleménye miatt.

 

A HLAS számára ugyanis az okozza a fő gondot, hogy korábban sikeresen tudott manőverezni az álláspontok között az ukrajnai háborúval, a szankciós politikával és a háborús retorikával kapcsolatban. Gyakorlatilag semleges vagy kiegyensúlyozott, nagyon gyakran semmitmondó álláspontra helyezkedett. Az utóbbi hetekben azonban már kevésbé tudta elkerülni, hogy színt valljon, és ez meglátszik a pártpreferenciáin is. Azt is felismerte ráadásul, hogy a Smer gyengítése az elsődleges célja, ami azt jelenti, hogy Pellegriniék (egyelőre) egy Smer nélküli kormány létrehozását preferálják.

 

Kmec ennek a stratégiának súlyos károkat okozott. A választások előtt tenni nyugati arroganciát tükröző kijelentéseket nem túl célravezető húzás.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.