Nyitókép: energia.sk

 

Az Európai Bizottság beperelte Szlovák az EU Bíróságán, mert nem fizettek időben az áruszállításért és szolgáltatásokért a vállalatoknak. A probléma a kórházak kifizetéseit illeti. A Bizottság Szlovákia mellett Portugáliát is beperelte a késedelmes fizetésekről szóló irányelv szabályainak helytelen alkalmazása miatt.

 

Az EB az állami kórházak beszállítóiknak történő jelentős kifizetési késedelmek miatt fordul a Bírósághoz. A Bizottság már 2017-ben is indított kötelezettségszegési eljárást. Mint rámutattak, az állami kórházak jelentős fizetési késései hátráltatják az egészségügyi szektorban működő cégek, különösen a kis- és középvállalkozások versenyképességét és ellenálló képességét.

 

A késedelmes fizetésekről szóló irányelv arra kötelezi a hatóságokat, hogy 30 napon belül (közkórházak esetében 60 napon belül) fizessék ki a számlákat.

 

 hirdetes_300x300  

A Bizottság ezenfelül azért is bepereli Szlovákiát, mert nem oldja hatásosan a roma gyerekek iskolai szegregációjának problémáját. Bár Szlovákia elvégzett néhány törvényi reformot, az EB szerint igyekezete nem elegendő. Eduard Heger szerint a probléma gyakorlati megoldására nem elegendő egy választási ciklus.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!