Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A védelmi minisztérium illetékesei komolyan kétségbe vonták, hogy Szlovákia képes lesz jövőre megfelelő állapotba hozni a szliácsi katonai repülőteret, hogy az fogadni tudja az amerikaiaktól vásárolt 14 darab F-16v Block 70/72 típusú vadászgépet – írta meg a Štandard, amely hozzájutott a védelmi tárca vonatkozó dokumentumaihoz.

 

Ez azt jelenti, hogy míg Jaroslav Naď (Demokrati) megbízott védelmi miniszter azt kommunikálja a nyilvánosság felé, hogy minden rendben van, a minisztériumon belül súlyos hibaként beszélnek a kérdésről.

 

A minisztérium a lapnak megküldött reakciójában azt közölte, hogy a Štandard értesülései „nem a igazságon alapulnak, a repülőtéren több projekt is folyamatban van úgy ütemezve, hogy 2024-ben a Szlovák Légierő teljes mértékben használni tudja az F-16-os vadászgépeket”.

 

 hirdetes_300x300  

Megjegyezzük, a fenti állásfoglalás nem jelentette ki, hogy a tervezett időpontban használható lesz a reptér és jöhetnek az F-16-osok, csak azt, hogy dolgoznak rajta. Cáfolatnak ez nem annyira meggyőző.

 

A belső dokumentumok arról árulkodnak, hogy a vezérkar már nem tartja reálisnak, hogy az amerikai vadászgépeket 2024-ben használni tudják a szliácsi reptéren. Ennek oka, hogy hatalmas késések vannak a reptér felújítása kapcsán, miközben a modernizáció elkerülhetetlen: az új gépek hajtóművei porszívó módjára mindent magukba szippantanak, így többek között a kifutópályának is tökéletesnek kell lennie.

 

Már az is szóba került, hogy az új gépeket átmenetileg egy másik országban fogják állomásoztatni, míg Szliács fel nem készül a fogadásukra. A dokumentum szerint azonban sem a malackai katonai reptér, sem Lengyelország nem alkalmas az új vadászgépek állomásoztatására.

 

A komoly presztízsveszteség másik oldala, hogy ebből adódóan Szlovákia továbbra is rá lesz szorulva a szomszédos országok légierejére, hogy azok védjék a szlovák légteret, miközben a kormány minden régi, szlovák MiG-29-es vadászgépet átadott Ukrajnának – amelyek közül több repülve távozott az országból, kétségbe vonva azt a kormány által sulykolt narratívát, hogy használhatatlan gépekről van szó.

 

A szliácsi reptér felújításának költségeit korábban 55 millió euróra becsülték, azóta azonban a kormány 100 millió euróra hizlalta a tervezett kiadásokat, állítása szerint erre az infláció miatt volt szükség. A munkálatok azonban három éve stagnálnak. A döntések viszont nem álltak meg, a kormány épp a múlt szerdán döntött egy metrológiai központ létrehozásáról, amely 7 millió euróból készül majd el, és az itt dolgozó technikusok fogják majd az F-16-osok bizonyos karbantartási munkálatait elvégezni.

 

Bonyolult politikai feszültségek

 

Az esetnek természetesen politikai következményei vannak. Mivel a minisztérium mentegetőzésül a Pellegrini-kormányra kezdett el mutogatni, a HLAS-os Peter Kmec képviselő nyilvánosan Naďot tette felelőssé a kudarcért. És nem volt egyedül.

 

Milan Majerský, a KDH elnöke pedig felszólította a védelmi minisztert, hogy a nemzetközi blamázs elkerülése érdekében magyarázza meg a szliácsi reptérrel kapcsolatos súlyos késedelmet.

 

A fenti bírálatok kapcsán érdemes kiemelni, hogy Naď pártja, a Demokrati folyamatosan támadja a HLAS-t, és a párt legnagyobb része elutasítja a közös kormányzás lehetőségét Pellegrinivel. A KDH pedig Eduard Heger kormányfőt, a Demokrati elnökét tartja riválisnak. A helyzetet még bonyolultabbá teszi, hogy a felméréseken 5 százalék alatt szereplő Demokrati épp most kezdett tárgyalásokat a közös indulásról a KDH-val…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!