Nyitókép forrása: Körkép.sk

 

Hétpárti parlamentet és a Smer győzelmét jósolja az IPSOS áprilisi felmérése. Különösen érdekes számokat hozott az ügynökség az 5 százaléka alatti pártoknál, ott ugyanis azt látni, hogy az atlantista Demokratit már az SNS is megelőzi. Erősödött viszont a PS, amely 14,1 százalékra jött fel (márciusban még 11,1 százalékon állt).

 

A Szövetség-Alianciát az IPSOS 2,4 százalékra mérte, amely ennél az ügynökségnél márciusban még 3,8 százalékon állt.

 

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, a liberálisok rémálom-forgatókönyve ugyan még megvalósulhat (HLAS-SMER-Republika), de egy ilyen kormánynak iszonyúan nagy külső és mediális nyomással kellene szembesülnie. Íme, néhány a lehetséges koalíciókból:

 hirdetes_810x300  

 

  • HLAS-SMER-Republika: 83 mandátum,
  • HLAS-SMER-Sme rodina: 78 mandátum

 

Ha az IPSOS felmérése igazolódna be, az azt jelentené, hogy a progresszívek saját maguk estek az OĽANO-nak állított csapdába. A Smert, a Republikát és az OĽANO-t nyíltan, a Sme rodinát alig burkoltan utasítják el, így viszont nincs potenciális partnerük, hogy egy négyes koalíciót hozzanak össze:

 

  • HLAS-PS-SaS: 73 mandátum (kevés a kormányalakításhoz).

 

Az ISPSO felmérése is megerősítette, hogy a dolgok jelen állása szerint viszonylag stabil kormányzótöbbség (egyelőre) csak a Smer és a HLAS együttműködésével képzelhető el. Más kérdés, hogy a választásokig még van öt hónap, a HLAS pedig nincs annyira lemaradva a Smertől, hogy ne tudná azt ledolgozni.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!