Nyitókép: AP Photo/Olivier Matthys

 

Eduard Heger miniszterelnök nem örül annak, hogy a felmérések szerint új pártja, a Demokraták elveszíti a választók szavazatát. Állítása szerint jelenleg elsősorban az ország irányításával foglalkozik. Ezt a TV Joj Na hrane című csütörtöki vitaműsorában nyilatkozta.

 

A Rázsochy kórházat állami költségvetésből kell felépíteni – állítja Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke. Eduard Heger megbízott miniszterelnök a műsorban ugyanakkor megerősítette, hogy a kórházat nem a költségvetésből, hanem a helyreállítási tervből finanszírozzák.

 

„Ez a terv, és teljesítjük is” – mondta a miniszterelnök. Pellegrini megjegyezte, hogy ennek a pozsonyi kórháznak a csontváza sem épül meg 2026-ig a felújítási tervből származó forrásokból. Szerinte az államnak inkább az ország más kórházaiba kellene eljuttatnia a pénzt.

 hirdetes_300x300  

 

Pellegrini szerint a helyreállítási tervhez a kormányhivatal rendelkezésére áll egy jelzőlámpa, amelyen elsősorban a piros szín villog. Azt jelzi, hogy a helyreállítási terv egyes mérföldkövei nem teljesülnek. A parlamenten kívüli Hlas-SD vezetője azt állítja, hogy Heger vezetésével „összeomlik” a helyreállítási terv.

 

A kormányfő megjegyezte, hogy Szlovákia azon országok közé tartozik, amelyek eddig a legsikeresebben tudtak forrást lehívni a helyreállítási tervből. Pellegrini szerint mindegy, hogy mikor jönnek a források a számlára, az a fontos, hogy valami épül-e, de ez Szlovákiában nem történik.

 

A Demokraták rossz eredménye

 

A kormányfő nem örül annak, hogy új pártja, a Demokraták szavazatokat veszít a felmérések szerint. Állítása szerint jelenleg elsősorban az ország irányításával foglalkozik.

 

„A kampányt május elején szeretnénk elindítani. Úgy gondolom, hogy van mit kínálnunk a polgároknak”

 

– mondta Heger. Mint a továbbiakban megjegyezte, elkötelezhette volna magát a kampánynak úgy, hogy nem miniszterelnök, és hagyhatta volna, hogy ügyvivő kormány kormányozzon Szlovákiában, de ezt nem tartotta jó megoldásnak. Pellegrini továbbra is ügyvivő kormány létrehozását követeli. Azt állítja, hogy a miniszterelnök nem tudja irányítani az országot.

 

Az infláció, mint az első számú probléma

 

Mindkét vitázó fél kitért a szlovákiai polgárok problémáira is. „Az árak növekedése a legnagyobb probléma” – mondta a Hlas-SD vezetője. Ezt erősítette meg az AKO ügynökség, a Joj televízió számára készített felmérése is, ahol a válaszadók több mint 64 százaléka az áremelkedést tartja a legnagyobb problémának. Ezt követi az egészségügyi ellátás elérhetőségének romlása és a társadalomban uralkodó agresszivitás. A kormányfő elmondta, hogy az emberek több pénzt kapnak, mint az előző kormányok idején, és rámutatott például a gyermekes családokra.

 

A Hlas-SD elnöke szerint a romló gazdasági helyzet különösen az időseket érintette. Szerinte nyugdíjasok ezrei kerültek a szegénységi zónába, és nincs elég pénzük. A miniszterelnök rámutatott: májusban szülői bónuszt kapnak a nyugdíjasok. Vitapartnere azonban kifogásolta, hogy nem minden idős kapja meg ezt a bónuszt, rámutatva például azokra a nyugdíjasokra, akiknek nincs gyerekük.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!