Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Veronika Remišová (Za ľudí) beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes vasárnap a közmédia vitaműsorában bejelentette, hogy pártja a Demokratival és az OĽANO-val is tárgyal az esetleges közös indulásról. Vitapartnere, Branislav Gröhling, az SaS alelnök, egykori oktatási miniszter megerősítette, hogy pártja önállóan indul a szeptemberi előrehozott választásokon. Nem zárta ki a HLAS-szal való választások utáni együttműködést sem, bár a liberálisok újabban „nem túl vonzó” partnerként beszélnek Peter Pellegrini pártjáról.

 

Gröhling továbbra is tagadja, hogy az SaS kormánybuktató párt lenne – bár technikailag három kormány elsüllyesztése van a rovásán.

 

„Világos értékrenddel rendelkező párt vagyunk, amely tudja, hogy mint gondol, milyen álláspontot képvisel és milyen célokat szolgál. Talán most megfizetjük ennek az árát a választási preferenciáknál, de ezek a hónapok megmutatják majd, hogy helyesen cselekedünk, hogy felhívtuk a figyelmet a probémákra”

 

mondta Grühling.

 hirdetes_810x300  

 

Az SaS nincs könnyű helyzetben, a felméréseken 5 százalék körül szerepel, jelen állás szerint kieshet a parlamentből, köszönhetően annak a következetlen politikának, amit folytatott. A kormányválság kirobbantása és az energiaválság figyelmen kívül hagyása csak egy dolog.

 

A Heger-kormány tavaly decemberi megbuktatásakor új kormányzótöbbséget javasolt, aztán pártelnöke, Richard Sulík maga visszakozott az ötlettől. A kormányválságok sorát kirobbantó Sulík és pártja 2011-ben a Radičová-kormány vesztét okozta, 2021-ben Igor Matovič kormányfőt mondatta le a Szputnyik V vakcinára hivatkozva, a múlt decemberben pedig a Heger-kormány elleni bizalmatlansági indítványa járt sikerrel. Az SaS azóta is elsősorban az OĽANO elleni retorikával próbál a felszínen maradni, újabban pedig már a Demokratit is élesen támadja.

 

Remišová pártja sem áll épp a helyzet magaslatán. A minap a Za ľudí két képviselője igazolt át a Demokratihoz. Remišová pártja a felméréseken 2-3 százalék körül mozog, lényegében a kormányzati ciklus első évétől a parlamenti küszöb alá került. Miután 2021-ben a párt nagy része átigazolt az SaS-hez, frakcióval sem rendelkeznek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!