Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

Öt hónap van hátra az előrehozott választásokig, és az elmúlt negyedévben jelentős átrendeződéseket lehetett látni a pártpreferenciákban. A Demokrati megalakulásával meggyengült az OĽANO, szélkakas politikája miatt megzuhant az SaS, Ukrajna felfegyverzésének támogatása miatt második helyre szorult az egykori befutó HLAS, a Smer pedig ismét a legnépszerűbb pártnak tűnik.

 

Az alábbi grafikonunkon a 2022-es év elejétől 2023 márciusáig látható a pártpreferenciák változása a FOCUS ügynökség felmérései alapján.

 

Ebből jól látni, hogy az erőviszonyok átalakulásának még csak az elején vagyunk, a Smer csak márciusban vette át a vezetést a FOCUS-nál, a Demokrati is még csak március végén, április elején került fel az ügynökségek listájára.

 

 hirdetes_300x300  

A Smer és az SNS erősödésére lehet számítani a következő hetekben. A Dobrá voľba megszűnik létezni, közös indulásról tárgyal a Za ľudí, a Magyar Fórum pedig Pavel Macko NATO-tábornok ODS nevű pártjához csapódott. A KDH a korábbi feltételezésekkel ellentétben önállóan fog indulni.

 

Kérdéses a Szövetség-Aliancia sorsa, amelyet belső viszályok feszítenek szét. A három pártból 2020-ban összeálló Szövetség a felmérések szerint nem tudott áttörést elérni, az ügynökségek rendre 5 százalék alá mérik. Az idő nem igazolta azt a taktikát, hogy ha a magyar választókért versenyző pártok összefognak, akkor elérhetővé válik a parlamenti küszöb. Ennek első számú oka, hogy a Most-Híd vegyespártból lett liberális platform politikája továbbra is a konzervatív szárny gyengítésében merül ki, miközben szlovák liberális pártokkal vállal értékközösséget saját párttársaival szemben.

 

A Szövetség is azonban változás előtt állhat, mivel a párt konzervatívjai felvennék a választási listára Gyimesi György parlamenti képviselőt, aki nemcsak aktív konzervatív szavazókat, hanem eddigi nem szavazókat is mozgósíthat a Szövetség javára.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.