Nyitókép forrása: TV Markíza

 

Durva eszközökkel harcolni az LGBTI-jogokért úgy, hogy a más véleménnyel rendelkezőt szidalmazzák és támadják, nem érdeke ennek a közösségnek – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Igor Matovič, az OĽANO elnöke. Matovič arra a keddi incidensre reagált, amelyre a transzneműek jogaiért szervezett tüntetésen került sor.

 

Matovič elmondta, hogy a tüntetés résztvevői provokálatlanul támadtak rá, amikor az OĽANO pártközpontjába tartottak. Szavai alátámasztására bemutatott egy felvételt, amelyen elég jól látszik az egész incidens: Matovič a Refresher nevű portál riporterével beszélget, amikor az aktivisták közül néhány fenyegetően és kiabálva hozzálépnek, szidalmazzák. A felvételt a Štandard konzervatív lap újságírója készítette, a felvételen pedig azt is látni, hogy néhány LMBTI-aktivista megpróbálja elvenni, vagy legalábbis eltakarni az újságíró mobilját, hogy ne tudja felvenni a történéseket.

 

„A videó végén látható, hogy az agresszív bunkók csoportja megtámadja az újságírót is. Akadályozták őt abban, hogy felvételt készítsen, szidalmazták, hogy elzavarják. Ezek az emberek tehát nem csak engem támadtak, hanem a független sajtó egy újságíróját is”

 

mondta Matovič. Hozzátette, hogy egyes lapok az igazságot eltorzítva cikkeztek az esetről, azt állítva, hogy ő provokálta a tüntetőket. Matovič azt is elmondta, hogy az egyik tüntető halálosan megfenyegette.

 hirdetes_810x300  

 

A Štandard esetet testközelből figyelő szerkesztője elég részletesen beszámolt a történésekről. Cikke elején leszögezi, hogy a valóság teljesen más volt, mint ahogy a szlovák lapok némelyikében írtak róla.

 

„A valóság az, hogy a transzmozgalom agresszivitása és radikalizálódása általános realitássá válik”

 

írta.

 

A Soros György nevével gyakran együtt emlegetett balliberális SME napilap (amelynek véleményvezérei előszeretettel gúnyolják a keresztényeket és a konzervatívokat) például név nélkül idézett aktivistákra hivatkozva azt írta, hogy Matovič gyalázó szavakat kiabált a tömegnek. Hasonlóan elfogult írást közölt a Plus jeden deň is, amely szerint „Matovič a feszült helyzetben provokálta a transzjogokért küzdő tüntetőket”.

 

A Štandard szerint – és ezt a felvételek is tanúsítják – az OĽANO elnöke nem kiabált, nem provokált, hanem nyugodtan állt a parlament épülete előtt, és az újságírókkal beszélt. Aztán odalépett hozzá két fiatal férfi, teli tüdőből ordibálni kezdtek, majd újabb tüntetők csatlakoztak hozzájuk. Az egyikük megpróbálta elvenni Matovič mobilját, majd a pártelnök jobbnak látta kihátrálni a tüntetők köréből. A lap leszögezi, hogy a politikus egyetlen egyszer sem viszonozza a szidalmakat és a fizikai fenyegetés mozdulatait.

 

Mivel az egész jelenet inkább árt az LMBTQ-mozgalmaknak, mint használt, egyes platformokon megpróbálják kívülálló, a megmozduláshoz nem kötődő provokátoroknak beállítani a fenyegetőzőket. A Štandard azonban erre rácáfolt, mert az egyik üvöltözőben felismerte az LMBTQ-jogok és az antifasizmus egyik igen tevékeny aktivistáját, Robert Mihályt.

 

Az illetőről régóta köztudott, hogy nem a békés tüntetések híve. Korábban az egyik havilapban azt írta:

 

„Mikor e sorokat írom, a bírósági tárgyalás kezdetét várom, amit a járvány miatt napoltak el és amelyen ítéletet kéne hozniuk vagyon elleni bűncselekmény szándékos elkövetése miatt. 2018-ban néhány maszkos ember békeszórólapokkal és füstfáklyákkal terítette be a pozsonyi török nagykövetség előtti teret, hogy így szimbolikusan ábrázolják a török állam katonai agressziójának következményeit, amelyet a Rodzsava radikális demokratikus projekt ellen irányult”

 

a fenti idézet Törökország észak-szíriai beavatkozására utal.

 

A Štandard más összefüggésekre is felhívta a figyelmet. Mihály 2020-ban a Daniel Tupý Díjért Verseny első helyezettje volt. A versenyt a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Kara rendezte meg, Marián Zouhar dékán pedig méltatta a Mihály által beadott munkát, „amely rámutat az erőszak, intolerancia és szélsőségesség” problématikájára.

 

A dolog ott válik érdekessé, hogy a Matovič elleni verbális támadások főszereplői között ott volt a Bölcsészettudományi Kar egyik referense, Ester Novota is, aki történetesen a 2023. márciusi Kvír Fesztivál hivatalos fotósa volt. A fesztivált az egyetemen rendezte meg a LIGHT diákcsoport.

 

A genderaktivisták radikalizálódása valószínűleg kihat majd a választási kampányra is. A tüntetés mindenesetre nem volt véletlen. Az OĽANO kezdeményezésére került beterjesztésre a parlament elé egy törvényjavaslat, amely megakadályozná, hogy egy nőnek férfi, egy firfinek női születési száma legyen. A javaslat valószínűleg nem él meg, mivel Boris Kollár (Sme rodina) az utolsó napirendi pontok közé sorolta – összesen több mint 230 pont van, és amiről nem érkeznek a képviselők szavazni, arról ebben a választási ciklusban vélhetően nem is fognak.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!