Nyitókép: sita

 

A jelenlegi káosznak csak egy július eleji előrehozott parlamenti választás vethet véget – konstatálta Robert Fico, a Smer elnöke reagálva az aktuálpolitikai helyzetre.

 

Fico szerint mély alkotmányos és politikai krízis tanúi vagyunk, pártja ezért rendkívüli ülés összehívását szorgalmazza, ahol a szeptemberinél korábbi dátumot szeretne elérni az előrehozott választások megtartására.

 

A Smer szerint az államfő nem tudja megoldani a jelenlegi válságot egy ügyvivő kormány kinevezésével a parlamenttel való koordináció nélkül. Hozzátette, hogy Szlovákiának nem hivatalnokokra van szüksége a kormányban, hanem egy erős kormányra a polgároktól kapott mandátummal. Épp ezért arra szólította fel az államfőt, hogy mielőbb hívja össze a parlamenti pártok vezetőit.

 

 hirdetes_810x300  

Fico szerint javasolni fogja, hogy a parlament fogadjon el egy határozatot a hivatalnokkormánnyal kapcsolatban, amelyet az államfő kinevezhetne.

 

„Egy ilyen kormány kinevezése után azonnal gyorsított eljárásban nyújtana be javaslatot a parlamentnek arról, hogy ne szeptember 30-án, hanem már július 1-jén vagy 8-án legyenek a parlamenti választások”

 

közölte Fico azzal, hogy ha a parlament elfogadja a szükséges jogszabályokat, akkor van ok arra, hogy nem egész két hónapra kinevezzék a hivatalnokkormányt.

 

Fico júliusi választási követelése azonban sántít, mivel ellentétes a választási kódexszel, mely kimondja, hogy a választások időpontját 110 nappal annak lebonyolítása előtt kell kihirdetni. Ezenfelül ellentétes azzal a határozattal is, melyet a parlament fogadott el, mikor lerövidítette a jelenlegi választási ciklust.

 

Több ellenzéki párt is felszólította az államfőt, hogy nevezzen ki ügyvivő kormányt. Az OĽaNO és a Sme rodina szerint a hivatalnokkormány még nagyobb káoszt okozna, az SaS viszont támogatná az ügyvivő kormányt. Az államfő már jelezte, hogy további lépéséről a jövő hét elején tájékoztat majd, miután hazatért Londonból és beszélt Eduard Heger kormányfővel, illetve Boris Kollár házelnökkel.

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!