Nyitókép forrása: facebook/OĽANO

 

Ediard Heger megbízott kormányfő Samuel Vlčan mezőgazdasági miniszter távozásával a korábbinál is nehezebb helyzetbe került. Igor Matovič és Michal Šipoš (mindketten OĽANO) szerint Hegernek nem szabadna még egy minisztérium vezetését magára vállalnia. A két politikus arra számít, hogy az államfő megfelelő indokot talált a szakértői kormány kinevezésére, amit (tippjük szerint) keddig meg is fog tenni.

 

Eduard Heger rendkívüli beszédet tartott csütörtök este a köztévében, amelyben arról beszélt, hogy elképzelhetetlennek tartja egy szakértő kormány kinevezését és hogy a választásokig akarja vezetni az országot.

 

Heger elismerte, hogy a kialakult káoszért az ő kormányai is részben felelős, de azt is leszögezte, hogy az államfőhöz azzal a céllal megy tárgyalni, hogy az előrehozott választásokig hátralévő hivatali idejét kitöltse. A döntés az államfői, így ha Čaputovának más tervei lesznek, Heger kénytelen lesz azt tudomásul venni.

 

 hirdetes_300x300  

Az újabb kormányválsággal Igor Matovič és Michal Šipoš (az OĽANO elnök és a frakcióvezetője) facebookos online-vitájukban szintén foglalkoztak. Az egyik kérdésre azzal reagáltak, hogy Heger „nem korrumpálódó típus”, de ők már egy ideje győzködték, hogy szabaduljon meg Vladimír Lengvarskýtól (korábbi egészségügyi miniszter) és Vlčantól. Heger azonban nem lépett, a kormány december 15-i megbuktatása után pedig már nem is volt lehetősége elmozdítani őket pozíciójukból.

 

Vlčan azért mondott le a miniszteri székről, mert kiderült, hogy egy érdekeltségébe tartozó cég 1,4 millió eurós támogatást kapott a Ján Budaj vezette környezetvédelmi minisztériumtól. Vlčan inkább lemondott, de a pénzt nem akarja visszaadni, állítja, hogy nem követett sem sem törvénysértést, sem morálisan megkérdőjelezhető dolgot.

 

A helyzet bonyolultságát az adja, hogy új személyt kinevezni a minisztérium élére nem lehet, mert ügyvivő kormány van. Csak egy másik miniszter vagy maga a kormányfő veheti át a posztot – Heger ezt már az egészségügyi és a pénzügyi tárca esetében megtette.

 

Valószínűleg azonban nincs olyan parlamenti képviselő, aki helyeselné, hogy Heger a kormányfői és két miniszteri poszt mellé még egy harmadikat is magára vállaljon. Ezért Matovič úgy véli, hogy Čaputová államfő legkésőbb kedden bejelenti a Heger-kormány leváltását és a szakértői kormány kinevezését.

 

„Ez a megérzésem. Indokként fogja felhasználni a kialakult helyzetet. Bármelyik másik minisztert is megbízhatná az agrártárca vezetésével – mert nem igaz, hogy automatikusan a kormányfőre kell osztani a feladatot -, de eltökéltséget akar majd mutatni, és a Progresívne Slovensko versenytársként tekint a Demokratira, így biztosan meg fogja tenni.”

 

mondta az OĽANO elnöke. Hozzátette, hogy az államfőnek és a PS-nek jó hír lenne, ha Heger és a Demokrati a miniszteri posztok elvesztésével elvesztenék azt a mediális teret is, amivel most még rendelkeznek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!