Nyitókép forrása: SITA/Ľudovít Vaniher

 

Igor Matovič, az OĽANO elnöke szinte biztos benne, hogy Zuzana Čaputová államfő szakértői kormányt nevez ki. Az egykori szlovák kormányfő és egykori pénzügyminiszter erről a közmédia Szombati párbeszéd című műsorában beszélt.

 

Matovič szerint Rastislav Káčer megbízott külügyminiszter megadta a kegyelemdöfést Eduard Heger kormányának azzal, hogy bejelentette lemondását nem sokkal azután, hogy Samuel Vlčan megbízott mezőgazdasági miniszter lemondott.

 

Káčer ráadásul Heger jelöltje volt a külügyminiszteri posztra, és alapító tagja Heger új pártjának, a Demokratinak. Matovič meg van róla győződve, hogy Čaputová „egy progresszív”  kormányt akar kinevezni, amit az OĽANO nem támogatna. Ugyanakkor felvetette annak lehetőségét, hogy ha az OĽANO – mint emberek által megválasztott politikai párt – jelölteket javasoljon a kormányba, változhat a helyzet.

 

 hirdetes_810x300  

Matovič arról is beszél, hogy a jelen helyzetben már nem támogatna egy szeptember 30-tól korábbi időpontot az előrehozott választások kapcsán. Ha a választásokra a nyár elején kerülne sor, akkor nem maradna idő a választási kampányra, ráadásul sok ember akkor már nyaralását tölti – érvelt.

 

Megjegyezzük, hogy az OĽANO sosem támogatta azt, hogy az előrehozott választásokra még a nyár előtt sor kerülhessen.

 

A műsor másik vendége, az SaS-es Marián Viskupič egyetért abban, hogy az államfőnek most már nincs más választása, mint hivatalkormányt kinevezni és lezárni a jelenlegi káoszt, és azzal is egyetértett, hogy az előrehozott választások előbbre hozása csak újabb káoszt teremtene.

 

Matovič azt állította, hogy Vlčan – akinek cége a környezetvédelmi minisztériumtól 1,4 millió eurós dotációt vett fel – nem az OĽANO jelöltje volt, hanem Hegeré, Heger pedig a Demokrati párt tagja és elnöke – így ő nem vállalhat felelősséget egy másik párt jelöltjének tetteiért. Ugyanakkor hozzátette, hogy Hegert egy olyan ember győzte meg arról, hogy megtartsa nagy port kavaró minapi rendkívüli beszédét, aki korábban a progresszív PS kampányán is dolgozott.

 

Matovič elismételte, hogy szerinte a PS szét akarja verni a Demokratit, mert versenytársnak tekinti.

 

SITA, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.