Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Zuzana Čaputová államfő vasárnap délután bejelentette, hogy hivatalkormányt nevez ki a Heger-kabinet helyére. Megerősítette, hogy A magyar nemzetiségű Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank elnökhelyettese lesz az új kormányfő. A többi miniszter nevét csak azután jelenti be, hogy egyeztetett a parlamenti pártok vezetőivel – a szakértői kormánynak is szüksége van a parlamenti többség támogatására.

 

Čaputová arról beszélt, hogy a szakértőkből álló kabinet „követni fogja a társadalom ideológiai szerkezetét”, vagyis liberális és konzervatív kormánytagok egyaránt lesznek benne. Az új hivatalkormány május 15. környékén kaphatja meg hivatalosan a megbízást az ország vezetésére.

 

Az államfő úgy véli, hogy a szeptemberi demokratikus választások eredményeképpen létrejövő új kormány megalakulásáig még hat hónap van hátra (a választások után több hétig is tarthatnak a koalíciós tárgyalások az eredménytől függően – a szerk.), ami kellő idő ahhoz, hogy addig a hivatalkormány stabilizálja a belpolitikai helyzetet.

 

 hirdetes_810x300  

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.