Nyitókép: Miroslav Wlachovský, Lívia Vašáková, Michal Palkovič. Fotó: Postoj/TASR

 

Zuzana Čaputová államfő vasárnap bejelentette, hogy megvonja Eduard Heger miniszterelnök megbízatását a kormány vezetésére, és kinevezi az új hivatalnokkormányt, melyet Ľudovít Ódor, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke fog vezetni. És nemcsak az előrehozott parlamenti választásokig, hanem az új kormánykoalíció megalakulásáig, ami több hétig is eltarthat.

 

Az elnök szerint az új miniszterek olyan emberek lesznek, akik nem indulnak a választásokon. A miniszterek közt konzervatívok és liberálisok egyaránt lesznek.

 

Čaputová szerint a szakértelem és az apolitikusság volt a fő kritérium, amellyel kiválasztotta az Ódor-kabinet tagjait. Az elnök kizárólag olyan személyeket választott a posztokra, akik nem indulnak jelöltként a következő parlamenti választásokon, mivel nem kíván egyetlen pártot sem előnyben részesíteni.

 hirdetes_810x300  

 

Heger egykori tanácsadója lesz a külügyminiszter

 

Az államfő csak május 15-e után nevezi ki a szakértői kormányt, addig az országot a Heger-kabinet irányítja. Az államfő egy hetet adott az új kormány tagjainak, hogy teljesítsék kötelezettségeiket jelenlegi pozíciójukon.

 

Čaputová az összes jelenlegi minisztert leváltja, de nevüket csak azután kívánja nyilvánosságra hozni, hogy tájékoztatja róluk a politikai pártok vezetőit, viszont néhány név már így is kiszivárgott. Mutatjuk.

 

A Postoj információi szerint Rastislav Káčer külügyminisztert Heger külpolitikai tanácsadója, Miroslav Wlachovský diplomata fogja váltani. Korábban Szlovákia dániai nagyköveteként szolgált, de volt az Egyesült Királyság nagykövete is, és dolgozott az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségén egyaránt.

 

A pénzügyminiszter minden bizonnyal Michal Horváth lesz, aki 2020 óta a Szlovák Nemzeti Bank vezető közgazdásza, egyben a gazdasági és monetáris elemzési osztály igazgatója. A leendő miniszterelnökkel, Ľudovít Ódorral együtt a Költségvetési Felelősségi Tanácsban dolgozott, de volt Ján Počiatek (Smer) és Ivan Mikloš (SDKÚ) egykori pénzügyminiszterek tanácsadója.

 

Államtitkárokból miniszterek

 

A beruházásokért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős minisztérium élén Veronika Remišovát Lívia Vašáková váltja, aki jelenleg a helyreállítási terv irányítója, emellett a Nemzeti Végrehajtási és Koordinációs Hatóságot (NIKA) vezeti.

 

A Postoj értesülései szerint az egészségügyi minisztériumot a tárca jelenlegi államtitkára, Michal Palkovič patológus vezeti majd, aki Vladimír Lengvarský miniszter távozása után krízismenedzserként került a tárca élére.

 

A többi tárca esetében is várhatóan a jelenlegi államtitkárok állnak majd az élükre.

 

A Postoj információi szerint a gazdasági minisztériumot jelenlegi államtitkárának, Peter Švecnek kellene elfoglalnia, bár a Topky.sk portál arról számolt be, hogy a gazdasági tárca élére Peter Blaškovitš kerül, aki korábban a Szlovák Innovációs és Energia Ügynökséget vezette.

 

Az oktatási és igazságügyi minisztérium párton kívüli vezetőinek – Ján Horeckýnek és Viliam Karasnak –, akik a konzervatívok közé tartoznak, szintén távozniuk kell. A parlamenten kívüli KDH mindkettőjüknek ajánlatot adott arra, hogy szerepeljenek a jelöltlistájukon, és mindketten fontolgatják az ajánlatot. Valószínűleg ez is az oka annak, hogy az elnök nem tervezi megtartani őket pozíciójukban.

 

Robert Fico a közmédia vasárnapi műsorában azt állította, hogy a legutóbbi választásokon a PS/Spolu koalíció 150. helyén induló egykori jogvédő, Jana Dubovcová lesz az igazságügyi minisztérium vezetője.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!